Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen kennisgeving overlijden vader; erfrecht


23 juni 2020

Vraag nummer: 61064

Goedenavond,

Mijn ouders zijn al jaren gescheiden. En mijn vader is woonachtig in Amsterdam bij wie hij inwoont van zijn vriendin. Deze vriendin wilde niets met mij als kind te maken hebben. En dus had ik opervlakkig contact met mijn vader in Amsterdam.

Echter heeft mijn moeder nu een brief gekregen waar in staat dat zei weduwe pensioen krijgt van mijn vader.
Nu blijkt dat mijn vader is overleden op 3-5-2020 en ben ik hier totaal niet van op de hoogte gebracht. En heb ik geen afscheid kunnen nemen of iets kunnen doen voor mij en mijn broer.
Ook weten wij niets van een testament en of erfenis, kindsdeel. Wat moet ik doen en is die vriendin van mijn inmiddels overleden vader strafbaar.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is een nare zaak. Mijn condoleances.

Ik kan u zeggen dat er geen wettelijke verplichting is voor de vriendin van uw vader of voor de overheid of voor enige andere persoon of instantie om u of andere nabestaanden te informeren over het overlijden van uw vader. Er is dus ook geen sprake van strafbare feiten, want er is geen wet overtreden.
Alleen als er sprake is van zoiets als een pensioen of andere bijzondere invalshoeken, wordt een direct belanghebbende geïnformeerd, zoals in dit geval uw moeder.

U kunt zelf bij het Centraal Testamentenregister (CTR) in Den Haag informeren of uw vader een testament had en waar dat is. De notaris die het heeft opgesteld bewaart het altijd, om te voorkomen dat mensen voor wie het testament niet gunstig is, het testament kunnen laten verdwijnen. Om een aanvraag bij het CTR te kunnen doen hebt u een akte van overlijden (uittreksel van het register van overlijden) van uw vader nodig. U kunt die krijgen bij de gemeente van overlijden. De kosten zijn in 2020 euro 13,80. Bij veel gemeenten kan men het uittreksel al per internet bestellen. U moet alleen weten in welke gemeente uw vader overleden is. Dat is waarschijnlijk Amsterdam. En anders in een ziekenhuis in Amstelveen of Diemen.

Zie https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/centraal-testamentenregister-ctr

Als er geen testament van uw vader is, zijn uw broer en u de enige erfgenamen. Een vriendin, die geen echtgenoot of geregistreerd partner is, erft niets, als er geen testament is. Dat is dus belangrijk om te weten.

Hoe u een en ander aan moet pakken kan ik u niet zeggen. Daarvoor moet u advies van een notaris vragen. Dit is geen notariële adviesrubriek.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Daar gaat uw vraag niet over.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >