Executeur en tevens vader blijft in gebreke


9 juli 2018

Vraag nummer: 55595

In april 2017 overleed mijn moeder. Zij heeft in haar testament bijna haar gehele vermogen aan ons, haar 3 kinderen nagelaten. Mijn vader, met wie zij in gemeenschap van goederen was getrouwd was benoemd tot executeur. Na haar overlijden bleek dat mijn vader al jaren in het geheim een relatie met een andere vrouw had. Een vrouw die al snel introk bij hem. Sinds december hebben wij geen contact meer met hem. De deur is door hem voor ons gesloten tenzij wij ons houden aan zijn regels. In het testament van mijn moeder stond aangegeven dat uiterlijk binnen een jaar na haar overlijden de boedelbeschrijving aan ons overhandigt zou moeten worden en dat hij jaarlijks inzage zou moeten geven in de financiele situatie. Tot op heden hebben wij niets ontvangen. Welke rechten hebben wij en via welke officiele kanalen kunnen wij alsnog inzage krijgen in de totale boedelbeschrijving? Ik weet dat er in december reeds erfbelasting is betaald door mijn vader. Dus de stukken zouden allemaal bekend moeten zijn.

met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.