Erfenis uit buitenland? - Aruba


12 januari 2018

Vraag nummer: 53382

Mijn (Nederlandse) vriend heeft offficieel nooit gehoord dat zijn vader, waarmee hij geen regelmatig contact had, overleden is. Zijn vader is geboren op de Antillen en woonde op Aruba en is 4 jaar geleden overleden. Dit hebben wij van zijn verpleegster te horen gekregen.
Via Facebook heeft hij de vraag gekregen of hij het huis wil verkopen aan een nicht van de overleden vrouw van zijn vader. Volgens haar heeft zij gehoord dat mijn vriend nu de eigenaar van de woning van zijn vader is.

Hoe komen wij erachter of dit daadwerkelijk zo is en hoe kunnen wij achterhalen waar de rest van de erfenis naartoe is gegaan én waarom wij tot op de dag van vandaag niet gehoord hebben dat hij overleden is?

Wij hebben 4 jaar geleden al contact gezocht met notarissen op Aruba, maar die hebben of niet gereageerd of ze zijn niet bereidwillig ons te helpen. Gezien de relatie van Aruba tot Nederland weten wij ook niet goed waar te beginnen.

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet ook niet waar te beginnen, want de juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Waarom u niet gehoord heeft dat uw vader overleden is, is een vraag die ik wel kan beantwoorden. Niemand is namelijk verplicht om kinderen te informeren over het overlijden van een ouder of andere familieleden. Mensen worden geacht zelf relaties te onderhouden. Dus ook de overheid heeft niet een dergelijke plicht. De overheid kan ook niet eens altijd alle kinderen informeren, want heeft lang niet altijd gegevens.
Zie bijvoorbeeld vraag 53352 'Moet gemeente het overlijden van een ouder melden?' van eergisteren en andere vragen over het informeren van kinderen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Zolang geen enkele erfgenaam een notaris opdracht geeft om de erfenis af te wikkelen (en andere erfgenamen daarin te betrekken), gaat geen enkele notaris actie ondernemen.

Als de vader van uw vriend op een zodanige leeftijd is dat diens overlijden wel eens aan de orde kan zijn, is het de eigen verantwoordelijkheid en het risico van uw vriend om zelf contact te onderhouden met zijn vader of diens omgeving.

Uw vraag niet helemaal duidelijk. Heeft uw vriend nu al 4 jaar geleden via de verpleegster te horen gekregen dat zijn vader overleden is. Of pas recent, dat het 4 jaar geleden gebeurd is.
Hoe dan ook: men krijgt nooit bericht van de overheid. Men kan het zelf controleren door een overlijdensakte bij de gemeente aan te vragen. Als uw vriend het al 4 jaar geleden gehoord heeft en toen tevergeefs notarissen op Aruba benaderd heeft, is het mij niet duidelijk waarom nadien dan bijna 4 jaar verlopen zijn. Maar goed, erfrecht is mijn vakgebied niet. Ik kan mij er alleen over verwonderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag of men verplicht is om een uitvaartonderneming in te schakelen:


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn