Duitse vader overleden in Zuid Afrika


3 september 2017

Vraag nummer: 51826

Beste,

Mijn schoonvader is 5 weken geleden overleden in Zuid Afrika waar hij al 10 jaar en 3 maanden woonde. Hij is inmiddels daar gecremeerd en wordt daar waarschijnlijk ook uitgestrooid. Nu is mijn vraag alleen of in Duitsland bekend is dat hij is overleden of moeten wij dit zelf regelen.

Kunt u mij tevens advies geven waar ik kan beginnen met zoeken want wij vermoeden dat hij in Duitsland nog verschillende bankrekening had ook nog een levensverzekering had.

Zijn er misschien nog andere dingen waar we op moeten letten. Ik vlieg aankomende week naar Zuid Afrika om alvast zo veel mogelijk dingen te regelen.

Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U moet er niet van uitgaan dat banken of andere instellingen in Duitsland weten dat uw schoonvader in Zuid-Afrika is overleden. Dat zult u ze zelf moeten vertellen en dan zult u ook een akte van overlijden moeten kunnen tonen. In Nederland is dat trouwens ook zo. Als iemand in Nederland overlijdt, meldt de gemeente dat aan bijvoorbeeld de Belastingdienst en andere overheidsinstellingen, maar niet aan banken en verzekeraars en woningverhuurders etc. Dat moet familie zelf melden.

Maar uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn