Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reserveren begrafeniskosten; hoe ver kun je gaan? stand 2016


1 maart 2016

Vraag nummer: 45397

Om nu (2016) een bepaald bedrag vast te zetten op een geblokkeerde spaarrekening voor je begrafenis uit je vermogen zijn er nog aanpassingen sinds maart 2007 ?
Vriendelijke Groet

Antwoord:

Geachte heer,

U refereert in de titel van uw vraag aan vraag nummer 4679. Ik heb dat nummer in de kop veranderd in tekst: 'Reserveren begrafeniskosten; hoe ver kun je gaan?'. Een verwijzing naar 'Vraag nummer: 4679 (oude nummer: 8985)' zegt de gemiddelde lezer natuurlijk niets.

Een actuele vraag - ook in 2016 - is: Kun je bij leven een bedrag reserveren voor extra begrafeniskosten, moet je daarvoor iets doen of kun je zo maar een bedrag reserveren en aftrekken van de belasting?

Ja, het is in 2016 in principe ook mogelijk om een bepaald bedrag vast te zetten op een geblokkeerde spaarrekening of op een deposito. Fiscale AFTREK van een storting is - anders dan in 2007 - in 2016 niet meer mogelijk. Maar er is wel een fiscale VRIJSTELLING voor de vermogensrendementsheffing. En wel voor EUR 6.956,- per persoon. In 2016 is er dus een vrijstelling van EUR 13.912,- voor een echtpaar of fiscale partners.

Echter, vanaf 2016 vervalt de vrijstelling banksparen voor uitvaartkosten. De vrijstelling voor uitvaartverzekeringen en deposito's blijft wel bestaan. Door het vervallen van de vrijstelling voor banksparen zullen weinig mensen gedupeerd worden, want er waren namelijk geen banken die banksparen voor uitvaartkosten aanboden. De reden was dat banken er te weinig of niets aan verdienden, gelet op de administratieve lasten die hieraan verbonden waren.

Zelf een bedrag reserveren op een bankrekening, ook als u daarbij laat vermelden 'inzake uitvaartkosten' of iets dergelijks, levert geen vrijstelling op. Een dergelijke rekening is namelijk niet geblokkeerd. U bent altijd vrij de rekening zelf op te heffen of geld af te nemen. Het door de bank geblokkeerd zijn - waardoor is niet mogelijk is om geld op te nemen behalve voor de uitvaart - is essentieel voor de vrijstelling.

Er is nog wel een optie voor een deposito, waar men een bedrag kan storten, wat nog steeds een vrijstelling oplevert. Ik verwijs naar de recente vraag 'Eigen vermogen uitvaartkosten (AWBZ en EB)'.
Voor sommige mensen is het om meer redenen zinvol om het eigen vermogen te 'drukken'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE