Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigen vermogen uitvaartkosten (AWBZ en EB)


20 november 2015

Vraag nummer: 44289

Geachte,

Mijn naam is Yves Wolbers. Ik werk voor Van Houten&co als maatschappelijk werker en ik heb een client met een vraag waar ik maar niet uitkom. Het gaat over de verlaging van de grens van het eigen vermogen vanaf januari 2016. Mw heeft meer eigen vermogen dan in 2016 toegestaan is, vanwege haar spaargeld voor de begrafenis. Nu kan ze deze onderbrengen bij een bank begrafenis depo en wordt het bedrag tot ongeveer 7000 euro niet meegerekend. Ik heb drie grote banken gebeld, namelijk: ABN, ING en de Rabobank. Helaas bieden geen van allen deze mogelijkheid nog. Ik heb begrepen dat dit te maken heeft met een koste-baten analayse en dat er gewoonweg niet genoeg winst te behalen valt. Het onderbrengen bij een verzekering wordt naar waarscheinlijkheid toch wel meegeteld, of niet? (dit is vraag 1).
Als het verhaal tot nu toe klopt en mw dus eigenlijk dat geld voor haar begrafenis nergens onder kan brengen, waarmee het niet mee wordt geteld als eigen vermogen in box 3, wat kan mw dan doen? (dit is vraag 2)
Ik wil uw advies en expertise vragen, ik kom er zelf niet meer uit. Mw heeft verder een minima inkomen, onze dienstverlening is gratis (subsidie). Ik hoop dat u mijn vragen zsm kunt beantwoorden, want mw wordt er erg gestrest van en het moet voor januari geregeld worden, wat dit is het peiljaar/maand waar de belastingdienst naar gaat kijken.

Hartelijke groet,

Yves Wolbers

Antwoord:

Geachte heer,

De waarde van een uitvaartverzekering wordt bij mijn weten niet meegeteld bij het eigen vermogen, mits het niet boven de grens van ongeveer 6.900 euro uit komt. Voor een echtpaar geldt het dubbele bedrag. Een nadeel van een verzekering is echter dat dat hij geld kost. Er zijn natuurlijk kosten aan een verzekering verbonden; de verzekeringsmaatschappij moet ook ergens van leven. De (verborgen) kosten van een verzekering zijn, zo heb ik me wel eens uit laten leggen, ongeveer 20 tot 22% of hoger.

Ik kan u echter een goed en goedkoop alternatief noemen. Het is mogelijk om een deposito voor uitvaartkosten te storten bij Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Voor het aangaan van een overeenkomst voor een deposito rekent men (in 2015) eenmalig 155,- euro kosten, wat stukken goedkoper is dan een verzekering met verborgen kosten. Op het deposito wordt door Grafzorg een rente vergoed, conform de vergoeding van een bank. Informatie via info@grafzorg.nl.

Grafzorg doet dit vaker voor mensen die een laag of lager vermogen willen voor de awbz. Als men in een AWBZ-instelling woont moet men een eigen bijdrage (EB) betalen. De rest van de kosten wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Met deze EB betaalt men een deel van de kosten zelf. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de hoogte van de eigen bijdrage vast en int deze. Met een deposito bij Grafzorg worden het eigen vermogen en dus ook de EB lager.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE