Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reserveren begrafeniskosten; hoe ver kun je gaan?


8 maart 2007

Vraag nummer: 4679  (oude nummer: 8985)

Kun je bij leven een bedrag reserveren voor extra begrafeniskosten, moet je daarvoor iets doen of kun je zo maar een bedrag reserveren en aftrekken van de belasting.
Tot hoever kun je daarmee gaan?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Natuurlijk kun je zelf op een bankrekening een bedrag reserveren voor (extra) begrafeniskosten. Maar als het geld gewoon op de bank staat, is deze reservering niet aftrekbaar voor de belastingen. De Belastingdienst stelt voor aftrek o.a. de eis dat het geld niet voor iets anders gebruikt kan worden dan voor uw begrafenis. En dat kan altijd wel, als u het gewoon zelf op een bankrekening hebt staan. Dan kunt u elk moment besluiten om iets anders met het geld te doen.

Fiscale aftrek is mogelijk als u het geld stort bij een verzekeraar of speciale stichting, die een belastingclausule hanteert. Die clausule houdt in dat het geld alleen gebruikt wordt voor uw begrafenis en zaken er om heen als het graf, de grafsteen, bloemen, condoleance e.d. Men mag ook geen geld dat eventueel over is, terug geven aan erfgenamen. Alles moet besteed worden aan de begrafenis of (toekomstige verlenging van) het graf.

Ik wijs op mijn artikel "Forse besparingen mogelijk op kosten graf en uitvaart" op deze site. Het is van 1998 en er staan bedragen in guldens (waar men door inflatie inmiddels euro's mag lezen), maar het principe is altijd nog van toepassing.
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=200

Men kan vrij ver gaan met de kosten van aftrek. Alles moet wel in het redelijke blijven, in die zin dat de fiscus geen aftrek accepteert van begrafeniskosten van EUR 50.000,- per persoon. Alhoewel er wel een vonnis is van een aantal jaren geleden waarin de hoge aftrek van zo'n 100.000,- gulden werd geaccepteerd voor de begrafenis van een vermogende persoon met een zeer grote kring van relaties, waarvoor tenten in de ruime tuin werden geplaatst e.d. Maar dat zijn de uitzonderingen.
De gemiddelde kosten van een begrafenis (of crematie) van de gemiddelde Nederlander zijn op dit moment zo'n EUR 5.000,-, exclusief de kosten van een graf. Bij mensen die een paar centen hebben en daar ook naar handelen bij het overlijden, zijn begrafeniskosten van EUR 10.000,- per persoon niet ongewoon. Zij worden door de fiscus ook geaccepteerd. Als men bijvoorbeeld een eeuwigdurend graf neemt voor 10.000,- en een mooie zerk voor zo'n 5.000,- is dat ook niet exceptioneel duur. Je komt dan in totaal voor een echtpaar aan een reservering van 35.000,-. Dat is natuurlijk geen gering bedrag, maar ik denk dat deze hoogte van reservering niet onredelijk is en door de fiscus ook geaccepteerd wordt. Maar men kijkt ook een beetje naar de persoon van de belastingplichtige of (toekomstige) overledene. Voor een multimiljonair is een bedrag van bijvoorbeeld EUR 50.000,- ook niet onredelijk, zoals we inmiddels uit de jurisprudentie weten.
Kortom, men kan er vrij ver mee gaan. En dat was uw vraag.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE