Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As van onze moeder verstrooien of bijzetten?


19 juli 2012

Vraag nummer: 28701

Beste, mijn zus en ik willen niet dat vader de as van onze moeder uitstrooit!? mag hij dit zomaar doen, of zijn hier regels voor?
Wij willen n.l de as bijzetten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, hier zijn wettelijk regels voor. De belangrijkste regel is dat de wens van de overledene gevolgd moet worden. Maar dan moet die wens natuurlijk wel bekend zijn. De overledene moet ze opgeschreven hebben (in een codicil) of hebben laten opschrijven (in een testament), dan wel minstens mondeling kenbaar hebben gemaakt.

De persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie is de persoon die mag beslissen wat er met de as gebeurt. Maar hij of zij moet wel de wens van de overledene volgen, niet zjin of haar eigen wens.
Als de wens van de overledene niet bekend is, kan die wens natuurlijk niet gevolgd worden. Dan kan de opdrachtgever eigen inzichten volgen.

Als er tussen nabestaanden verschil van mening is of de as verstrooid moet worden dan moet worden bijgezet, is het verstandig om te kiezen voor bijzetting. Er zijn diverse rechtszaken bekend over de bestemming van as, waarbij er de keuze was tussen verstrooien of bijzetten. In alle gevallen vonniste de rechter - dat als de mening van de overledene niet bekend was - de asbus moest worden bijgezet. Simpelweg omdat de as later altijd nog kon worden verstrooid. Maar dat na verstrooiing geen bijzetting meer mogelijk was.

Vergelijk ook andere vragen, zoals Bestemming as van overledene, As bestemming (voorkomen verstrooien as vader) en vele vele andere vragen in de subrubrieken 'Keuzes en zeggenschap over as' en As verstrooien'[ in de hoofdrubriek 'Cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de vraag wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >