Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moeder en kind samen in 1 kist


27 maart 2023

Vraag nummer: 66352

Geachte heer v.d.Putten,

Ik ben werkzaam bij de gemeente Xxxx, en mijn vraag is " kan een moeder met haar pas geboren kindje in één kist begraven worden". Moeder is na de bevalling overleden en het kindje na 4 dagen.
De vader / echtgenoot heeft dit verzoek bij de begrafenisondernemer ingediend. Begrafenis is donderdag 30-03-2023 a.s.
Hoop spoedig iets van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Margie Liem

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In het Besluit (niet de Wet) op de lijkbezorging (Blb) staat in de artikelen 3 en 8 dat een overledene moet worden begraven, respectievelijk moet worden gecremeerd, in een kist. En de uitleg van deze bepaling is altijd geweest: 1 overledene in 1 kist. Dat volgt uit de praktijk van eeuwen en de wetsgeschiedenis.

Uit een andere bepaling in het Besluit op de lijkbezorging (artikel 5) blijkt ook dat tussen graven (overledenen) afstand moet worden gehouden. Dit om voldoende zuurstof om de stoffelijke overschotten te laten circuleren en om precies te weten wie waar begraven is en geen 'durcheinander' van stoffelijke resten te creeren, waardoor een op- en herbegraving voor strafrechtelijke onderzoek of om andere redenen niet goed mogelijk wordt.

Ook zijn er waarborgen dat mensen individueel gecremeerd moeten worden. Artikel 9 van het Blb zegt "De verbranding geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is." De wetgever wilde dat er altijd zekerheid is wiens as het is, als er as is.

Kortom, iedere overledene moet apart worden behandeld.

Ik begrijp ook wel dat het voor een echtgenoot en vader heel erg zo voelt dat moeder en kind in deze tragische situatie bij elkaar horen. Maar als iemand mij vraagt of het wettelijk mag, kan ik alleen het antwoord 'nee' geven. De wet kent ook geen mogelijkheid van ontheffing van de regeling.

Het probleem bij dit soort situaties, waar mensen nog wel eens de neiging hebben om de hand over het hart te halen, is dat je ook niet kunt redeneren dat het geen kwaad kan, dat het voor nabestaanden belangrijk is, of dat je een grens kunt leggen bij kinderen die 3 dagen oud zijn, 2 weken oud zijn of die na een maand overleden. En wat doe je dan met 1 maand plus 1 dag?
De wet zit zo in elkaar dat iedere overledene, hoe groot of klein of jong of oud hij of zij ook is, zelfstandig moet worden begraven of gecremeerd.
Er wordt in artikel 2 lid 2 van de Wet op de lijkbezorging alleen een uitzondering gemaakt voor een kind dat binnen 24 uur na de geboorte is overleden. Dat betekent niet dat dat kind dan bij een andere overledene samen in een kist mag worden begraven of verbrand. Want ten aanzien van de andere overledene blijft dat verboden.
De wetgever heeft dus al een grens getrokken en die ergens anders gelegd dan dat de echtgenoot / vader nu graag zou willen.

Zie vergelijkbare vragen zoals vraag 2690 'Twee personen, 1 kist?', vraag 1468 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 4529 'Twee stoffelijke overschotten in één kist/grafruimte' in de subrubriek 'Overig begraven' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Vergelijk ook vraag 3429 'Twee persoonsgrafkist (en ontheffing OvJ?)', vraag 1697 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 635 'Samen met familie in 1 kist' in de subrubriek 'Kist of ander omhulsel' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Zie tot slot: 2 lichamen in 1 kist


Stel dat uw gemeente toch een 'dubbele begraving' in 1 kist toe zou willen staan, dan kan en mag dit nooit een ambtelijke beslissing zijn, maar een besluit van het college of spoedheidshalve van de burgemeester. Morgen vergadert het college.

Ik heb de naam van uw gemeente onleesbaar gemaakt vanwege de privacy van de familie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >