Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dingen naast stoffelijke resten (ring overledene)


12 mei 2017

Vraag nummer: 50735

Wat gebeurt er met bijvoorbeeld een ring die is meebegraven met de overledene? Kan de familie dat wel terugkrijgen bij of na een ruiming van het graf?

Antwoord:

Geachte heer,

Wie een ring of ander sieraad of voorwerp in een graf mee laat begraven of mee laat cremeren, doet juridisch gezien afstand van dat voorwerp. Wie geen afstand wil doen, moet de ring of het andere voorwerp verwijderen voor het sluiten van de kist.

Het is praktisch en juridisch niet doenlijk om een ring of ander sieraad na de ruiming van het graf aan de rechthebbende van het graf te geven. U moet zich realiseren dat in een doorsnee graf voor 2 of 3 personen tussen de 5 en 9 kubieke meter zand verplaatst wordt. U moet bedenken dat een ring in een graf klein en modderig is. Om zoiets in een graf te gaan zoeken is niet te doen. Soms worden bij de ruiming van een graf wel ringen of brillen of andere voorwerpen gevonden. Die worden bij de stoffelijke resten in een knekelput geborgen.

Juridisch is het zo dat na de begraving de begraafplaatshouder, gemeente of kerk, eigenaar van een ring is geworden. Die houder heeft daar natuurlijk niets aan en doet er niets mee. Maar daar ligt wel het eigendomsrecht.

Stel dat men na bijvoorbeeld 30 jaar een graf gaat ruimen en men bij toeval een ring zou aantreffen. Aan wie moet die dan worden gegeven? Op oude begraafplaatsen worden dezelfde graven vaker uitgegeven. Een nu gevonden ring kan wel 70 of 130 jaar geleden op die plek begraven zijn. Daar hebben nabestaanden van iemand die 30 jaar geleden begraven is, geen recht op. Bovendien is niet zonder meer duidelijk wie dan recht zou kunnen doen gelden. Men kan een ring niet aan 'de familie' geven, maar alleen aan 1 persoon.
Als een man 30 jaar geleden begraven is, zijn vrouw 25 jaar later gecremeerd is en zij drie kinderen hadden waarvan er inmiddels ook een overleden is, maar die wel 4 (klein)kinderen heeft nagelaten, wie kan dan die ring hebben? Ik zie dan 2 kinderen en 4 kleinkinderen als erfgenamen. Moet de ring in 6 stukjes gezaagd worden? Moet de begraafplaats de ring verkopen en de opbrengt onder 6 erfgenamen verdelen? De kosten van een verklaring van erfrecht van een notaris, om te controleren of niet een kind onterfd is en andere personen erfgenaam zijn geworden, zijn waarschijnlijk veel hoger dan de opbrengst van verkoop van de ring. Een trouwring kost gemiddeld zo'n 300,- euro; een tweedehands ring is misschien 100,- tot 120,- euro waard. Dan krijgt iedere erfgenaam 20,-. Kortom er komt zoveel gedoe en geregel en uitzoekwerk bij kijken, dat het helemaal niet loont.

Zie eerdere vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften', zoals vraag 7556 'Sieraden van mijn moeder terug', vraag 1570 ' Sieraden opgraven' of vraag 990 'Openen kist na begraving voor sieraden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE