Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden Nederlandse bewoner België, begraven in Nederland


12 januari 2018

Vraag nummer: 53384

Beste heer Van der Putten,

Ik zag uw vraag en antwoord uit 2011 (https://www.uitvaart.nl/7877)
Zijn deze regels nog steeds van toepassing?
Ik hoor veel verschillende verhalen. Het verschil zit waarschijnlijk in bewoner met Nederlandse of Belgische nationaliteit.

In mijn vraag betreft het een bewoner van Brussel overlijdt in ziekenhuis en wil begraven worden in Nederland.

Hoor graag z.s.m.

Helen Mainasse

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord van vraag 7877 'Begraven vanuit België in Nederland' uit 2011 is nog steeds van toepassing in 2018. En ik durf te voorspellen dat ze de komende 100 jaar ook nog zullen gelden.
Dit type praktische internationale afspraken verandert niet van jaar tot jaar en blijft bestaan tot het moment dat er een oorlog met Luxemburg losbarst. Of een vergelijkbaar incident, dat waarschijnlijk gelukkig nooit zal plaatsvinden.

Ik weet niet wat voor verhalen u hoort van wie. Maar het maakt niet uit of iemand de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, als hij of zij in Brussel overlijdt en in Nederland begraven wil worden. De regels en procedure zijn exact hetzelfde, zowel in België als in Nederland, zowel voor de Belgen als voor de Nederlanders. Men doet aangifte van overlijden en krijgt een verlof dat in beide landen te gebruiken is.

Iedereen is welkom om in Nederland begraven of gecremeerd te worden, zonder voorwaarden. Nu ja, men moet de uitvaartondernemer en de begraafplaats of het crematorium betalen, maar dat geldt ook voor de Nederlanders die zich in Nederland laten begraven of cremeren.

De artikelen 12 en 14 van het Besluit op de lijkbezorging maken geen onderscheid of de overledene de Belgische, Nederlandse, Bulgaarse, Argentijnse of Chinese of nog een andere nationaliteit heeft.

Voorts verwijs ik naar een andere vraag die ik vandaag kreeg, misschien van de dezelfde familie waarvoor u ook informeert. Het betreft vraag nummer 53374 'Begraven vanuit Belgie naar Nederland' in de subrubriek 'Buitenland'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >