Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven vanuit Belgie naar Nederland


12 januari 2018

Vraag nummer: 53374

Geachte mevrouw, heer,

Jaren geleden is mijn schoonvader verhuisd naar Belgie. Daar is er een tijd geleden kanker geconstateerd en hij ligt in een hospice voor palliative zorg.
Hij wil zelf in Nederland begraven worden, daarom vroeg ik mij af wat is de beste manier dit te regelen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Groet,
Ray

Antwoord:

Geachte heer,

U of uw schoonvader hoeven niets vooraf te regelen. Er zijn namelijk bijzondere afspraken tussen België en Nederland (en Luxemburg) dat iemand in een van de andere landen begraven of gecremeerd kan worden aan de hand van de papieren die in het land van overlijden zijn verstrekt.

Als uw schoonvader in België overlijdt, moet bij de gemeente aldaar aangifte worden gedaan van het overlijden. Men kan dan een verlof tot begraven krijgen, dat in Nederland gebruikt kan worden. Het kan overhandigd worden aan de beheerder van de begraafplaats waar uw schoonvader begraven wil worden. Of dat in Vlissingen of in Groningen is, op een gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats, maakt geen verschil. Het kan gewoon overal. Het is precies hetzelfde als wanneer uw schoonvader in Nederland zou overlijden en daar bij de gemeente van overlijden aangifte zou worden gedaan.

Er hoeft niets bijzonders geregeld te worden. U kunt kiezen of u een Belgische ondernemer uw schoonvader laat verzorgen en Nederland laat begraven. Dan wel een Nederlandse ondernemer uw schoonvader in België laat ophalen. Het is niet zo dat bij de grens een overdracht tussen een Belgische en een Nederlandse ondernemer plaats moet vinden. Het is alleen verstandig dat een ondernemer uit België nog even de Nederlandse begraafplaatsbeheerder contacteert - zoals men dat in België noemt - om te horen met wat voor bijzondere details hij nog te maken heeft (zoals het document met uniek nummer dat ook op de kist moet staan). Maar dat is allemaal erg eenvoudig.
Als de begraafplaats van keuze van uw schoonvader al bekend is, kan men al in een vroeg stadium overleggen, al voor het overlijden. Maar het kan ook rustig na het overlijden.

Om in Nederland begraven te kunnen worden, is de nationaliteit van de overledene niet relevant. Ook niet de woonplaats of het land van herkomst. Iedereen kan hier begraven worden.

Wij wensen u, uw familie en natuurlijk vooral uw schoonvader de komende tijd veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Later vandaag ontving ik vraag nummer 53384 'Overlijden Nederlandse bewoner België, begraven in Nederland'. Zelfde kwestie?


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE