Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ook voor algemene graven? (vraag over 't Lalibellum van Zorgvlied)


4 januari 2017

Vraag nummer: 48857

Dag, geldt dit ook voor algemene graven? Bij mijn weten worden de stoffelijke resten uit een algemeen graf van begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam/Amstelveen na tien jaar alsnog gecremeerd. Mag dit dan wel?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat u reageert op de vraag over Onvrijwillige crematie in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van gisteren.

Ook voor algemene graven is het zo dat overledenen niet kunnen worden opgegraven of gecremeerd, ook niet bij de ruiming van graven, zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon die opdracht gaf voor de begrafenis (of diens opvolger, als die persoon inmiddels ook overleden is). De wet maakt op dit punt geen onderscheid tussen algemene graven en eigen of particuliere graven. Net zo punt als op het punt van de termijn van grafrust, diepte van begraven, vergunning voor opgraving, toestemming van de Officier van Justitie voor opgraving binnen een jaar en andere algemene principes die voor alle graftypes hetzelfde zijn.

Waar u op doelt bij Zorgvlied, is een heel bijzondere situatie.
Zorgvlied kent gewoon algemene graven, waar na ruiming de stoffelijke resten beslist niet worden gecremeerd, zoals door mij beschreven in o.a. mijn antwoord op vraag nummer 48124.
Maar Zorgvlied biedt ook een heel bijzondere optie, namelijk begraven in 't Lalibellum. Dat is een bewuste keuze voor "begraven in een algemeen graf + cremeren samen".‘ t Lalibellum op Zorgvlied bestaat uit een plateau van grafkelders, waarin elke kist droog omsloten wordt door zuurstof. Als de rusttijd van tien jaar verstreken is, worden de stoffelijke resten overgebracht naar het crematorion van Zorgvlied en in de oorspronkelijke kist gecremeerd. Uit respect voor de overledene worden de resten onaangeroerd gelaten. Vervolgens wordt de as teruggezet in ’t Lalibellum. Deze mogelijkheid wordt als een 'totaalpakket' door Zorgvlied aangeboden. Dit is uniek voor Nederland. Het is een mogelijkheid, geen verplichting.
Mag dat wel, vraagt u. Natuurlijk, als men daar meteen zelf voor kiest. Het is een serieuze optie voor mensen die wel voor begraven kiezen, maar niet willen dat hun botten later mogelijk in een knekelput terecht kunnen komen.

Wie in een 'gewoon' algemeen graf op Zorgvlied wordt begraven loopt beslist niet het risico ongewenst en ongevraagd gecremeerd te worden. Idem in een eigen graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >