Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ook voor algemene graven? (vraag over 't Lalibellum van Zorgvlied)

4 januari 2017

Vraag nummer: 48857

Dag, geldt dit ook voor algemene graven? Bij mijn weten worden de stoffelijke resten uit een algemeen graf van begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam/Amstelveen na tien jaar alsnog gecremeerd. Mag dit dan wel?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat u reageert op de vraag over Onvrijwillige crematie in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van gisteren.

Ook voor algemene graven is het zo dat overledenen niet kunnen worden opgegraven of gecremeerd, ook niet bij de ruiming van graven, zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon die opdracht gaf voor de begrafenis (of diens opvolger, als die persoon inmiddels ook overleden is). De wet maakt op dit punt geen onderscheid tussen algemene graven en eigen of particuliere graven. Net zo punt als op het punt van de termijn van grafrust, diepte van begraven, vergunning voor opgraving, toestemming van de Officier van Justitie voor opgraving binnen een jaar en andere algemene principes die voor alle graftypes hetzelfde zijn.

Waar u op doelt bij Zorgvlied, is een heel bijzondere situatie.
Zorgvlied kent gewoon algemene graven, waar na ruiming de stoffelijke resten beslist niet worden gecremeerd, zoals door mij beschreven in o.a. mijn antwoord op vraag nummer 48124.
Maar Zorgvlied biedt ook een heel bijzondere optie, namelijk begraven in 't Lalibellum. Dat is een bewuste keuze voor "begraven in een algemeen graf + cremeren samen".‘ t Lalibellum op Zorgvlied bestaat uit een plateau van grafkelders, waarin elke kist droog omsloten wordt door zuurstof. Als de rusttijd van tien jaar verstreken is, worden de stoffelijke resten overgebracht naar het crematorion van Zorgvlied en in de oorspronkelijke kist gecremeerd. Uit respect voor de overledene worden de resten onaangeroerd gelaten. Vervolgens wordt de as teruggezet in ’t Lalibellum. Deze mogelijkheid wordt als een 'totaalpakket' door Zorgvlied aangeboden. Dit is uniek voor Nederland. Het is een mogelijkheid, geen verplichting.
Mag dat wel, vraagt u. Natuurlijk, als men daar meteen zelf voor kiest. Het is een serieuze optie voor mensen die wel voor begraven kiezen, maar niet willen dat hun botten later mogelijk in een knekelput terecht kunnen komen.

Wie in een 'gewoon' algemeen graf op Zorgvlied wordt begraven loopt beslist niet het risico ongewenst en ongevraagd gecremeerd te worden. Idem in een eigen graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder