Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Strooiveld in gebruik nemen als begraafruimte; mag dat?


25 maart 2004

Vraag nummer: 3018  (oude nummer: 4166)

Mijn vraag aan u is of een Gemeente, welke een stuk grond heeft aangewezen tot strooiveld, en waar ook inderdaad as van overledenen zijn verstrooid, kan een Gemeente deze strooiveldruimte in gebruik gaan nemen als begraafruimte? Deze Gemeente moet nml. uitbreiding van begraafruimte gaan maken i.v.m. ruimtegebrek in de toekomst.
In mijn beleving zou dit voor de nabestaanden van degene welke op deze verstrooiplaats verstrooid zijn een heel erg pijnlijke beslissing worden, wanneer dit zou gaan gebeuren.
Als nabestaande ben je dan je dierbaar plekje kwijt om heen te kunnen gaan waar jou dierbare verstrooid is, en kan dit wettelijk ook?

Liever niet mijn naam vermelden.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, dat kan. De vraag is al eerder behandeld in de sub-rubriek Strooiveld van de rubriek Cremeren. Zie met name vraag 1237 Juridische bescherming reeds verstrooide as.

Een (algemeen) strooiveld moet je eigenlijk vergelijken met een algemeen graf: je kunt niet voorkomen dat na een relatief korte periode dat graf of dat terrein een andere bestemming krijgt.
Wie het plekje waar as is verstrooid wil beschermen, moet een eigen graf huren en op die plek de as verstrooien. Dan geldt dezelfde zware bescherming als voor een gewoon graf: er is geen andere bestemming mogelijk zolang er grafhuur wordt betaald.
Sommige gemeenten geven zo'n grafplek om te verstrooien ook uit onder de naam herdenkingsplaats of strooiplaats, maar juridisch is het gewoon een eigen graf. En je kunt ieder eigen graf op die manier gebruiken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE