Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Minimale capaciteit begraafplaats


19 maart 2004

Vraag nummer: 2992  (oude nummer: 4138)

Is ergens in de wet geregeld dat een begraafplaats een minimale capaciteit dient te hebben? Zo ja, wat is die minimale capaciteit?

Met vriendelijke groet,

Mw. O. Verhoeven

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen wettelijk minimum voor de begraafcapaciteit van een begraafplaats. De kleinste (particuliere) begraafplaatsen in ons land hebben de capaciteit van 1 graf.

Voor een gemeente of kerkgenootschap speelt natuurlijk dat men wel een bepaalde 'voorraad' graven moet hebben om een bepaalde periode vooruit te kunnen. Dat is een kwestie van planning en afhankelijk van het gebruikelijke aantal begravingen en graf-uitgiftes per jaar. En dan is het verstandig om enige speelruimte te hebben voor de gevolgen van een strenge winter of een ernstig ongeluk in de gemeente of gemeenschap waarbij letterlijke en figuurlijk in één klap enkele tientallen doden zouden kunnen vallen.

Men kan de 'voorraad' vergroten door te ruimen of eerder te ruimen. En als een begraafplaats echt vol raakt en veel meer gebruikt wordt, wordt het misschien tijd voor een uitbreiding van het terrein of zelfs een nieuwe begraafplaats.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE