Dr. C.J. Vaillant Fonds

Het Goede Doelen Fonds van de LVC


Bron: Landelijke Vereniging Crematoria (LVC)

Bij een crematie blijven naast de as soms ook metalen achter. Dit zijn metalen die afkomstig zijn van bijvoorbeeld kunstgewrichten of andere chirurgische materialen. Deze metalen zijn bestand tegen de enorm hoge temperaturen in een crematieoven en worden bewaard en uiteindelijk verkocht. Van de winst die overblijft steunt het Dr. C.J. Vaillant Fonds verschillende goede doelen.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Opbrengst gaat naar goede doelen

In 2010 werd meer dan 350.000 uitgekeerd

Dr. Vaillant eerste persoon in Nederland gecremeerd.

Verzamelen van metalen

Elk crematorium in Nederland haalt deze metalen uit de crematie-as en bewaard deze. Eens in de zoveel tijd worden deze metalen opgehaald door het verwerkingsbedrijf Orthometals. Dit bedrijf zorgt voor de recycling van de materialen. Orthometals zorgt dat de verschillende soorten metalen bij elkaar komen en verkoopt deze dan als grondstoffen aan verschillende industrieën. Soms worden er ook edelmetalen als goud aangetroffen in de as. Dit goud wordt eveneens verkocht waarna de winst naar het Dr. C.J. Vaillant Fonds gaat. Deze winst is het bedrag dat overblijft van de omzet nadat Orthometals haar kosten eraf heeft gehaald.

Het fonds

Het Dr. C.J. Vaillant Fonds is in 1997 door de LVC opgericht. In principe kan elke organisatie om een financiële bijdrage van het fonds vragen. Een aantal bekende organisaties die in de loop van de jaren een bijdrage hebben ontvangen zijn het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes en MS Research. Maar het fonds van de LVC steunt ook kleinschalige initiatieven zoals hospices. In 2010 keerde het Dr. C.J. Vaillant Fonds ruim 350.000 euro uit aan goede doelen.

Wie is Dr. C.J. Vaillant?

Dr. C.J. Vaillant was in 1874 één van de oprichters van de ‘Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland’. De huisarts wenste bij de opening van het eerste crematorium in Nederland (op begraafplaats Westerveld in Velsen, 27 september 1913) dat hij ooit in dat crematorium zou worden gecremeerd. Vaillant was een groot pleiter voor het invoeren van crematie als manier van lijkbezorging naast het traditionele begraven. Heel lang hoefde Dr. C.J. Vaillant niet te wachten tot zijn wens in vervulling ging, een half jaar na de opening overleed hij in Schiedam op 95-jarige leeftijd. Op 1 april 1914 was hij de eerste Nederlander die zich op vaderlandse bodem kon laten cremeren.

Meer informatie over deze eerste crematie en de geschiedenis van cremeren vindt u hier.

Deel 2: Recycling van (edel)metalen
Reportage door: Uitvaart.tv Orthometals recyclet metalen na crematie
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Crematorium weigert heupprothese te geven aan dochter overledene

Na crematie wil ik de kunstheup terug

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >