Cremeren

Het verbranden van een lichaam

Cremeren (van het Latijnse 'cremare') betekent 'verbranden'. Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene op een zeer hoge temperatuur in een speciale oven (crematieoven) verbrand. Dit proces duurt gemiddeld vijf kwartier. Bij de crematie van een volwassene blijft er ongeveer 3 kilo as over. De crematie vindt in principe plaats op de dag van de afscheidsplechtigheid. De meeste crematoria bieden ook een mogelijkheid om de crematieplechtigheid in de avond te houden.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Duurt ongeveer vijf kwartier

U mag aanwezig zijn bij de invoer

Redenen om voor crematie te kiezen

Sinds 2003 kiezen meer mensen voor een crematie dan voor een begrafenis. Halverwege 2022 lag het crematiepercentage zelfs al op 67,69 procent. Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Deels heeft dat te maken met de opstelling van de kerken die de keuze voor begraven of cremeren sinds de jaren zestig hebben overgelaten aan de gelovigen zelf.

Geld speelt ook rol bij de keuze voor een crematie. Een begrafenis is in de meeste regio's veel duurder dan een crematie. Mensen moeten steeds meer betalen voor de grafrechten en een grafmonument kost doorgaans ook aardig wat geld. Er zijn ook mensen die voor een crematie kiezen omdat ze hun nabestaanden in de toekomst niet willen laten opdraaien voor het verlengen van de grafrechten. Maar ook praktische overwegingen kunnen een rol spelen bij de keuze tussen begraven en cremeren. Een urn kan je bijvoorbeeld heel makkelijk mee verhuizen als je een eind verderop gaat wonen. Daarnaast kan je de as ook verdelen over meerdere kleine urntjes zodat meerdere nabestaanden een deel van de as in hun bezit hebben.

Waarom een maand wachten op as overledene?
Reportage door: uitvaart
Meer reportages

Urnenwinkel.nl

Urnenwinkel.nl

De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Lees verder

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >