Asverstrooiing

As verstrooien over land of zee

Als u besloten heeft om de as van uw dierbare te verstrooien dan kunt u in Nederland kiezen uit verschillende mogelijkheden. De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over een strooiveld waar u de as zelf kunt verstrooien of dat laten doen door een medewerker van het crematorium. Maar u kunt de as ook verstrooien in uw eigen tuin, een bos, vanaf een boot, uit een vliegtuig of zelfs per heliumballon.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Toestemming grondeigenaar noodzakelijk

U kunt as in zee verstrooien vanaf boot of uit vliegtuig
Verstrooien op land

Verstrooien op land

De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over een eigen strooiveld. Hier kunt u de as van uw dierbare verstrooien of dat laten verzorgen door het crematorium. Veel crematoria bieden de mogelijkheid om van het verstrooien een soort van laatste afscheidsceremonie te maken. Het strooiveld biedt u de mogelijkheid om een plek te hebben waar u naar terug kunt komen om uw dierbare te gedenken. U moet zich wel bedenken dat op een strooiveld de as van verschillende overledene door elkaar zal komen.

U mag de as ook zelf verstrooien in bijvoorbeeld uw eigen achtertuin. Wettelijk is bepaalt dat u, wanneer u as wilt verstrooien, toestemming nodig heeft van de eigenaar van de grond. Wanneer u de as graag wilt verstrooien in een bos dan kunt u zich richten tot de Stichting Natuurlijk Herdenken. Deze stichting is in 2010 in het leven geroepen door Staatsbosbeheer omdat steeds meer nabestaanden met verzoeken kwamen om as te verstrooien in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. De stichting wijst plekken aan waar nabestaanden de as van hun dierbare mogen verstrooien.

In Delhuyzen, bij Arnhem, bevindt zich sinds 1989 een verstrooiterrein dat ook wel het Nationale Verstrooiterrein van Nederland wordt genoemd. Het terrein, dat in beheer is van Yarden Crematorium Slangenburg, is ongeveer 80 ha en ligt op de Veluwe. U kunt er onder begeleiding van een medewerker van het crematorium de as verstrooien. Er zijn daar ook mogelijkheden om bijvoorbeeld een boom te adopteren of om er een te laten planten als herinnering aan een dierbare.

Verstrooien op zee

Verstrooien op zee

U mag de as van uw overleden dierbare verstrooien op zee. Er zijn verschillende rederijen die u de mogelijkheid bieden om mee te varen zodat u de as zelf kunt verstrooien. Maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die u hierbij kunnen helpen. U kunt er in dat geval voor kiezen om er een ceremonie van te maken waarbij meerdere mensen aanwezig zijn. Het is ook mogelijk dat deze bedrijven de as voor u verstrooien zonder dat u hierbij aanwezig bent. Er zijn diverse manieren waarop de verstrooiing in zee kan plaatsvinden. Eén daarvan is het zogenaamde zeemansgraf waarbij de as in een (natuurvriendelijke)urn wordt gedaan die na enige tijd zal zinken. Hierbij hoort een korte speciale ceremonie. Het zeemansgraf kan in Nederlandse wateren overigens alleen worden uitgevoerd na een crematie, het is niet toegestaan om een lichaam op deze manier in zee achter te laten.

Verstrooien vanuit de lucht

Verstrooien vanuit de lucht

U mag de as van uw overleden dierbare ook over zee laten verstrooien vanuit een vliegtuig. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Nabestaanden kunnen eventueel meevliegen (er kunnen maar een beperkt aantal mensen mee) of vanaf het strand toekijken. Hiervoor wordt een zogenaamde Fly-By gemaakt waardoor nabestaanden de verstrooiing kunnen bekijken.

Vind een onderneming:

Asverstrooiing

Asverstrooiing ter land, ter zee of in de lucht.
Deel 5: Asverstrooiing per boot of vliegtuig
Reportage door: Uitvaart.tv Wie de crematie-as wil verstrooiingen, kan dat doen ter land, ter zee en in de lucht.
Meer reportages
Mag je as overal verstrooien?
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Ballonverstrooiingen

Asverstrooiing; mag het steentje in zee terecht komen?

As uitstrooien in welke zee of oceaan ?

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >