As bijzetten

In urnenmuur, begraven of thuis bewaren

BELANGRIJK OM TE WETEN

Plek om te herinneren

U kunt as meer naar huis nemen en verdelen over bv meerdere kinderen

Ook as bijzetten op begraafplaatsen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de as van uw dierbare te bewaren. De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken tegenwoordig over mogelijkheden om de as bij te zetten. Op deze manier houdt u, net als bij een begrafenis, een plekje over om heen te gaan. Wanneer u as laat bijzetten op een begraafplaats of bij een crematorium zult u net als bij een gewoon graf moeten betalen voor de duur dat u de as wordt bijgezet. U kunt de as natuurlijk ook meenemen naar huis om het bijvoorbeeld bij te zetten in uw eigen tuin of het in huis te bewaren. Wanneer u de as mee naar huis neemt kunt er voor kiezen om alle as in een sierurn te doen of te verdelen over meerdere (mini)urnen. Maar tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om de as te laten verwerken in een kunstwerk of glassculptuur.

Urnenmuren (columbarium)

Urnenmuren (columbarium)

Op de terreinen van crematoria en begraafplaatsen bevinden zich meestal verschillende urnenmuren waar de as, in een door de familie gekozen sierurn, in een nis wordt geplaatst. Deze nis kan vervolgens worden afgesloten met een sluitplaat die voorzien is van een inscriptie. Ook zijn er dubbele nissen aanwezig voor het plaatsen van meerdere urnen in één nis. Columbaria zijn er in vele soorten modellen, tegenwoordig worden nieuwe columbaria vaak zodanig ontworpen dat ze passen in de (natuurlijke)omgeving waarin ze worden geplaatst.

Urnengraven

De meeste crematoria en begraafplaatsen bieden de mogelijkheid om de asbus te begraven. Juist deze vorm van nagedachtenis is van belang voor degene die voor een crematie hebben gekozen maar die het idee van een graf toch ook aanspreekt. De asbus kan worden begraven in een urnenkelder of worden bijgezet in een monument (urnament). Op al deze vormen kan naar keuze een inscriptie worden aangebracht. De as kan ook worden bijgezet in het graf van een dierbare die eerder is begraven.

Kinderhof

Kinderhof

De meeste crematoria en begraafplaatsen hebben een speciale plek voor het bewaren van de urnen van overleden kinderen of het verstrooien van hun as. Deze plekken zijn vaak voorzien van symbolen die passen bij kinderen. Deze plaatsen zijn wat kleurrijker dan andere plekken rond het crematorium. Daarnaast leggen nabestaanden vaak speelgoed neer bij het monument van hun kind, dit alles samen maakt dat de omgeving over het algemeen wat minder ‘eng’ of somber is voor andere kinderen die er met hun ouders komen. Soms staan er ook speeltoestellen voor kinderen.

Gedenkstenen en gedenkplaatjes

Indien de as van de overledene is verstrooid en de nabestaanden toch nog een plekje willen hebben om naar terug te kunnen gaan, zijn er bij de meeste crematoria mogelijkheden om toch een blijvende gedenkplek te creëren. Vaak zijn er muren waarop nabestaanden een gedenkplaatje met de naam van hun dierbare kunnen laten plaatsen. Op sommige plekken zijn er ook andere mogelijkheden, zoals het plaatsen van een naambordje op een bankje naast het strooiveld of op stenen langs het pad.

Glassculpturen

Glassculpturen

Dit is een bijzondere vorm van nagedachtenis in glas waarin de as van de overledene zichtbaar is. Een klein beetje as kan in deze glassculptuur worden versmolten. Hierbij is er de keuze uit verschillende maten en vormen. Ook zijn er mogelijkheden om de as te laten verwerken in een glazen kaarsenstandaard. Omdat er niet heel veel as nodig is voor deze methode heeft u de mogelijkheid om voor de rest van de as een andere bestemming te kiezen. De glassculpturen zijn niet direct te herkennen als een ‘monumentje’.

Kunstwerken

Steeds meer kunstenaar gebruiken hun creatieve talent om voor nabestaanden een persoonlijk kunstwerk te maken waarin de as van hun dierbare is verwerkt. In overleg kunnen de kunstwerken zo worden gemaakt dat de as later eventueel nog een andere bestemming kan krijgen. De kunstwerken worden gemaakt voor tuinen, maar ook voor een bestemming in huis. Wanneer u kiest voor een kunstwerk in de tuin moet u er wel rekening mee houden dat het verstandig is deze zo te plaatsen dat het niet eenvoudig kan worden meegenomen door dieven.

Urnenwinkel.nl

Urnenwinkel.nl

De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Lees verder

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Urn in graf bijzetten (kerkhof weigert)

Urn samen in een kist in familiegraf/kelder

Stel een vraag
Zinc About It
Reportage door: Uitvaart.tv Zinc About It maakt een zinken tuinbeeld waarmee de crematie-as kan worden verstrooid.
Meer reportages

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >