Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vastleggen wil crematie


19 november 2012

Vraag nummer: 32750

Geachte mijnheer van der Putten,
Zojuist werd mij in een turkse groentewinkel door een wat oudere turkse man de volgende vraag gesteld.
'Als ik doodga wil ik in Nederland gecremeerd worden. Kan ik dat ergens vastleggen en zo voorkomen dat mijn kinderen mij naar Turkije brengen om mij daar te begraven? Ik wil hier gecremeerd worden.'

Ik ben vergeten hem te vragen of hij (nog) de turkse nationaliteit heeft maar daar ga ik even van uit.
Ik zou denken dat hij in ieder geval zijn huisarts op de hoogte stelt van zijn wens maar vermoedelijk is er meer mogelijk op scrift.
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet
M. Wessel

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Voor het vast leggen van deze wens zijn er twee mogelijkheden: het zelf schrijven van een codicil of het laten opmaken van een testament door een notaris.

Zie over het verschil tussen een codicil en een testament de pagina 'Wensen vastleggen' in de Infotheek van deze site. Men kan de pagina's printen of als PDF opslaan.
Een codocil is voldoende, als het alleen gaat om het regelen van de wens om te worden gecremeerd.
Let op: een codicil moet men zelf met de hand schrijven, dateren en ondertekenen, anders is het niet geldig.

Heel belangrijk is wel dat mensen in de directe omgeving van deze man weten dat er een codicil is, waar ze dat kunnen vinden of dat zij een fotokopie hebben. Anders kan het alsnog verkeerd gaan.

Of de man de Turkse nationaliteit heeft, is niet van belang. Of men de Nederlandse of een andere nationaliteit heeft is helemaal niet van belang als het gaat om het uitvoeren van iemands laatste wens, of men een codicil of testament kan maken en of men wil of kan worden begraven of gecremeerd.
Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Wilsbeschikking'. Het is heel belangrijk dat huisgenoten of directe familie waarvan de man weet dat zij zijn wens zullen respecteren en uitvoeren, het codicil kent en kan vinden als de man plotseling zou komen te overlijden.

In plaats van een codicil is ook een testament mogelijk. Maar een testament is relatief duur als het alleen gaat om de wens inzake de uitvaart vast te leggen. Bovendien speelt ook daar het probleem dat de omgeving van de man er van moet weten en de tekst moet kunnen vinden. Een testament wordt altijd bewaard door de notaris; men krijgt zelf een afschrift. Dat afschrift is niet rechtsgeldig. Men moet dan na het overlijden nog een verklaring van de notaris krijgen, wat ook weer tijd en geld kost. Een codicil is daarom goedkoper en handig voor dit soort kwesties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >