Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Formulier wilsbeschikking

2 oktober 2017

Vraag nummer: 52195

goede middag ; kunt my zeggen waar ik formulieren kan krijgen om in te vullen om een wil te maken wat geldig wil zijn na mijn overlijden
tezijnertijd
cheers gus van heiningen

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt per definitie geen formulieren krijgen om een laatste wil op te maken die na uw overlijden rechtsgeldig is. Daar bestaan geen formulieren voor. Formulieren zijn ongeldig.

Er zijn 2 documenten waarmee u rechtsgeldig een laatste wil voor na uw overlijden kunt vastleggen: een testament en een codicil.
In een codicil kunt u:
- uw uitvaartwensen kenbaar maken;
- een beperkt aantal persoonlijke goederen verdelen, namelijk meubels, sieraden en kleding met relatief weinig geldelijke waarde.

Wat u in uw testament op moet nemen en niet in een codicil opgenomen kan worden:
- Verdeling van geld, aandelen e.d.
- Het eigen huis
- Auto of motor
- Waardevol antiek, dure schilderijen of andere duurdere spullen of voorwerpen.

Een codicil is een persoonlijk volledig handgeschreven (!) brief, waar een datum en uw handtekening onder moet staan. Een testament moet worden opgemaakt door een notaris.

Men kan per definitie geen formulier invullen; dat is onwettig en ongeldig.

Sommige mensen weten niet goed wat ze in een codicil moeten opschrijven. Maar dat is niet zo moeilijk, want er zijn geen eisen. Een goed voorbeeld is: "Ik, Gerard de Vries, op 1 januari 1940 geboren te Appeldam en nu wonende Kerkstraat 1 te Appeldam, wil na mijn overlijden begraven worden. Ik wil begraven worden op de begraafplaats van Appeldam, samen met mijn vrouw Janny, in een eigen graf.
Ik wil de volgende spullen verdelen:
- het blauwe servies van oma gaat naar mijn dochter Anna;
- het zakhorloge van opa gaat naar mijn zoon Pieter;
- mijn werkbank en gereedschap is voor mijn kleinzoon Jan,
etc. etc.
Dan datum en handtekening er onder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder