Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koppeling uitkering verzekering door uitvaartvereniging


2 september 2014

Vraag nummer: 39711

Geachte heer van der Putten,

Als uitvaartondernemers zijn wij door de Coop. Uitvaartver. uit onze woonplaats op de hoogte gesteld van het volgende:
Genoemde uitvaartvereniging bezit naast een uitvaartonderneming ook een aparte Uitvaartverzekerings NV. Mensen die een verzekering willen afsluiten worden automatisch lid gemaakt van deze vereniging.
In het verleden werd de uitkering van de kapitaalverzekering (ook als een collega ondernemer de uitvaart deed) gewoon aan de familie uitgekeerd (met aftrek van € 150.00 adm. kosten). Op 1 september j.l. is ons middels een brief kenbaar gemaakt dat per 10 september dit over is en de leden verzekeringsnemers worden verplicht de uitvaart te laten uitvoeren door hun eigen uitvaartonderneming, anders wordt er niets meer uitgekeerd. De kleine letters in de verzekeringsvoorwaarden melden dit al, maar men meldt dat dit in het verleden uit coulance niet is uitgevoerd.
Vraag: mag een verzekering en een uitvaartonderneming op deze manier aan elkaar gekoppelt worden? Mag een verzekerings NV dit wel in hun voorwaarden opnemen??
Is het wel rechtsgeldig wat hier gebeurd??

Met vriendelijke groet,
Karel Pul

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet het niet. Mij lijkt dat het helemaal afhangt van de voorwaarden en het karakter van de verzekering. Als het een kapitaalverzekering is, wordt een uitkering gedaan en maakt het niet uit bij welke onderneming de nabestaanden dat bedrag besteden, lijkt mij. Maar als het een natura-verzekering is, of een gemengd soort verzekering, kan het anders liggen.
Echter, ik weet alleen iets van de regels voor begraven en cremeren. Verzekeringsrecht is een andere tak van sport. Ik kan misschien de polissen en algemene voorwaarden wel lezen, maar je moet toch enige achtergrondkennis hebben om goed in te kunnen schatten wat door de beugel kan en wat niet. Die kennis heb ik niet.

Ik adviseer u om uw vraag voor te leggen aan de heer Zwaanswijk van de collega-rubriek over verzekeringen.
Misschien is het ook een idee om de zaak voor te leggen aan De Nederlandse Bank als opvolger van de Pensioen- en Verzekeringskamer. Is dit nieuwe beleid feitelijk een wijziging van de voorwaarden van de verzekering die verzekerden moeten accepteren, of niet?
Kunnen verzekerden klagen bij het Kifid?
Natuurlijk kunnen verzekerden - leden van de vereniging - dit punt agenderen voor een algemene ledenvergadering. Het beperkt hun keuze van een uitvaartverzorger. Willen ze dat wel?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >