Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geschil met uitvaartvereniging


21 oktober 2013

Vraag nummer: 36035

Ik (59 jaar) ben al mijn hele leven lid van een uitvaartvereniging. Toen ik trouwde en er kinderen kwamen besloten we mijn man en 2 kinderen ook op de polis te plaatsen. Nooit heb ik geweten dat de diensten slechts geleverd worden binnen de regio van de vereniging. Ik woon al 40 jaar buiten de regio en mijn man en kinderen uiteraard ook. Door het overlijden van mijn moeder (die lid was van dezelfde vereniging) kwam ik erachter dat wij bij overlijden geen uitvaart in natura zullen ontvangen maar slechts recht zullen hebben op een vast bedrag van 2250,- Ik heb daar mijn ongenoegen over geuit; Ik verwijt ze dat ze dit bij inschrijving van mijn man en kinderen niet uitgelegd hebben terwijl we toen ook al ver buiten de regio woonden. Ik heb nu gevraagd om een overzicht van de tot nu toe betaalde contributies en heb de vraag gesteld wat de mogelijkheden zijn wat betreft afkopen, overstappen naar een landelijke vereniging/ verzekering, etc. Het overzicht gaan ze me niet verstrekken en ook de overige opties zijn niet bespreekbaar; het komt er op neer dat als we besluiten te stoppen we ook geen enkele aanspraak kunnen maken. Ze beroepen zich hierbij op de statuten en op het feit dat ze een vereniging zijn zonder winstoogmerk, ze zijn onvermurwbaar. Ze vergelijken de contributie met bijvoorbeeld DELA en willen hiermee aantonen dat ze spotgoedkoop zijn. Ze adviseren dan ook gewoon lid te blijven. Ik heb op mijn beurt een vergelijking gemaakt met Yarden waar je een vast uit te keren bedrag kunt verzekeren van bijvoorbeeld 2500,-. Ik kom dan tot de conclusie dat het een veel voordeliger optie zou zijn, je betaalt een laag bedrag als je jong instapt (ik denk aan onze kinderen) en betaalt slechts gedurende max. 30 jaar. Het is zelfs mogelijk om het bedrag in 1 keer gunstig af te kopen.
Ik ben erg benieuwd of dit probleem bij u bekend is en of u nog kansen ziet om toch tot een regeling te komen met de vereniging. Ik zou het liefst inzicht willen in de bedragen die we tot nu toe betaalden, stoppen met betalen voor onze kinderen en mijn man en tot een regeling willen komen wat betreft het bedrag dat we tot nu toe hebben betaald voor hun lidmaatschap. Voor mezelf voelt het minder pijnlijk omdat ik aanvankelijk wel in de regio woonde en een lage premie betaal.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie,

met vr. groet,
Liesbeth Schröder

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan inhoudelijk niet beoordelen of uw klacht over deze uitvaartvereniging (gedeeltelijk) terecht is. Daarvoor moet men de polis en de algemene voorwaarden in handen hebben en beoordelen.
Het is maar de vraag of iets als 'afkopen' aan de orde is. Dat speelt als men een kapitaal opbouwt, maar niet als een verzekering in beginsel alleen een naturadekking biedt. Vergelijk de brandverzekering voor een woning; de verzekering keert uit zolang u premie betaalt. Maar als u stopt met betalen is er geen dekking meer en wordt er niets uitgekeerd.

U kunt uw vraag misschien beter plaatsen in de adviesrubriek voor vragen over verzekeringen. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je voor de uitvaart een andere uitvaartondernemer in de arm nemen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >