Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lichaamsvocht afvoeren anno 2019


4 oktober 2019

Vraag nummer: 58727

Beste heer/mevrouw,

betreft Vraag nummer: 805 (oude nummer: 1124).

wat zijn de huidige richtlijnen anno 2019 betreffend het afvoeren van lichaamsvloeistoffen van overledenen?

Met vriendelijke groet,

Student Hogeschool Rotterdam

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen richtlijnen voor het afvoeren van lichaamsvloeistoffen van overledenen, althans niet in de sfeer van de lijkbezorging. Het is denkbaar dat er in een bepaalde context zoals een ziekenhuis of een mortuarium wel richtlijnen of werkwijzen zijn, maar die ken ik niet. Dat is in elk geval geen regelgeving die voortvloeit uit de Wet op de lijkbezorging.

Als u antwoord zoekt op een dergelijke vraag, moet u ook altijd naar de context van de werkzaamheden of handelingen kijken.

Als ik thuis een overledene afleg, hoef ik mij aan geen enkel voorschrift te houden. Maar wanneer een overledene in een rouwcentrum wordt afgelegd, kan het zijn dat op basis van de omgevingsvergunning wel eisen worden gesteld aan het vrijkomende afval, of aan andere aspecten. Ik kan mij voorstellen dat bij het balsemen van een overledene een bepaalde werkwijze gevolgd moet worden ten aanzien van opgevangen bloed. Ik kan mij ook voorstellen dat in een ziekenhuis specifieke werkwijzen van belang zijn, wanneer er lichaamsvloeistoffen vrijkomen.

Mijn antwoord in 2019 is hetzelfde als in 2002: Wellicht zijn er regels in een ziekenhuis, maar niet voor uitvaartondernemers of anderen die het lichaam van een overledene verzorgen. Maar de locatie kan verschil maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE