Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verbazing bijbetalen oude begrafenis polissen


20 mei 2014

Vraag nummer: 38487

Mijn moeder is in 2009 overleden. Naar mijn weten had zij ooit in de jaren 60 een begrafenispolis afgesloten voor haarzelf en mij. Echter is zij ooit naar een andere begrafenis verzekering overgestapt en toen zij in 2009 overleed was ik verbaasd dat ik nog een flink stuk (2000 euro) moest bijbetalen.

Is het nog te achterhalen wat er met die begrafenispolis is gebeurd???

Met vriendelijke groet,
Hanny Koroh

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren.
U kunt uw vraag beter plaatsen in de collega-adviesrubriek voor vragen over verzekeringen. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.

Als u weet bij welke verzekeraar(s) de polis(en) liep(en), kunt u daar natuurlijk navraag doen. Als u niet (meer) weet welke verzekeraar het was, houdt het op. Er bestaat geen landelijk register van alle verzekeringen die mensen hebben. Mensen moeten natuurlijk zelf bijhouden met wie men zaken doet.
Wel kan men bij De Nederlandse Bank navragen hoe nu een verzekeraar heet die in het verleden een andere naam had, gefuseerd is of overgenomen.

Nog een algemene opmerking die vooral voor andere lezers bedoeld is, want voor uw moeder is het te laat: men moet regelmatig zijn verzekering controleren. Nagaan of de dekking nog wel voldoende is, voor de wensen die men heeft. Als men de dekking en de wensen regelmatig naast elkaar legt moet het niet zo kunnen zijn dat nabestaanden onaangenaam verrast worden door hoge extra kosten. En men kan natuurlijk ook aan de kostenkant kijken welke alternatieven er zijn.

Zo is er een misverstand dat cremeren altijd goedkoper is dan begraven. Dat is niet zo. Begraven in een algemeen graf, of in een graf op een natuurbegraafplaats waar men de kosten van een duur grafmonument uitspaart, is vaak goedkoper dan een crematie. Zeker als men nog een dure asbestemming zou kiezen.

Het is ook verstandig om gebruik te maken van de nieuwe en snelle mogelijkheden van internet. Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je voor de uitvaart een andere uitvaartondernemer in de arm nemen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >