Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sommenverzekering keert restant niet uit


31 juli 2020

Vraag nummer: 61288

Na overlijden van mijn vriendin krijg ik een overzicht van de Verrekening kosten buiten het pakket,
Ze had een Sommenverzekering met het resterende bedrag van 1.391,25
Vraag waarom krijg ik dat bedrag niet terug?
Ik hoor het graag.

H.ten Have.

Antwoord:

Geachte heer,

Voor vragen over verzekeringen hebben wij een aparte adviesrubriek. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.
Ik weet echter dat de collega van deze rubriek vandaag met zijn gezin op vakantie is gegaan. En ik weet ook al wat hij als antwoord zou geven, namelijk "Dat kan ik u niet zeggen. Dat kan men lezen in de polis of in de algemene voorwaarden van de polis. En u vertelt niet welke verzekering het is en wat precies de voorwaarden zijn."

Er kan een dozijn redenen zijn waarom er geen uitkering van het resterende bedrag aan u kan plaatsvinden.

Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een bedrag volgens de polisvoorwaarden wordt uitgekeerd aan erfgenamen en u geen erfgenaam bent. Bijvoorbeeld samenwonenden, ook mensen met een samenlevingscontract, zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. Daar is een testament voor nodig.

Het kan ook zijn dat er een fiscale clausule op de polis zat. Dan was de inleg voor uw vriendin fiscaal aftrekbaar, maar dan mag geen uitkering aan nabestaanden plaatsvinden. Het resterende bedrag mag gebruikt worden voor bijvoorbeeld verlenging van grafrechten op termijn of verlenging van de huur van een urnennis e.d. Dat zijn zaken die men niet nu al kan regelen. Dan moet het restbedrag in depot bij een instelling die zich aan die fiscale clausule houdt, zoals Grafzorg Nederland. Die instelling zorgt dan dat het restbedrag over bijvoorbeeld 10 of 20 jaar kan worden ingezet voor verlenging van de huur van een graf of urnennis.

Er kunnen ook allerlei andere redenen zijn. Maar die moeten te vinden zijn in polisvoorwaarden. Die komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

Als de uitkering van het restbedrag wordt geweigerd, zal de verzekeraar dat natuurlijk moeten motiveren. Ik zou die motivering eerst eens goed lezen en zonodig om een uitleg vragen. Als u het niet eens bent met de opstelling en uitleg van de verzekeraar kunt u een klacht bij het Kifid overwegen. Zie www.kifid.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >