Kosten uitvaartbegeleider en verzekering


21 mei 2012

Vraag nummer: 28313

Geachte heer:vraag is:
Mijn schoonvader overleden,verzekerd bij Dela sedert dik 40 jaar. In de basisverzekering staat dat Dela: verstrekt,regelt de volgende voorziening: (art 3,lid j) het BENODIGDE personeel mbt de in dit lid genoemde voorzieningen,het personeel voor de afscheidsdienst INBEGREPEN. Ook op de DELAsite staat: in basispakket is geregeld het benodigde personeel dat nodig is voor regelen EN uitvoeren vd uitvaardienst. Waarom valt een uitvaartbegeleider daar dan niet onder? Kosten:425 euro. Heb diverse malen nu contact gehad met Dela waarom de polis suggereert dat AL het benodigde personeel verzekerd is? Steeds krijg ik als antwoord dat men niet weet waarom de polis hier zo vaag in is. Moet ik er een officiele zaak (lees:rechtzaak) van maken???
Vermeld moet worden is wel dat we vantevoren de keuze kregen om OF de crematie zelf te regelen of tegen de bovengenoemde kosten een begeleidster. Wij kwamen paar dagen later er pas achter dat in de polis staat dat BENODIGD personeel dat nodig is voor regelen en uitvoeren verzekerd is??? Hoop dat u mij antwoord kunt geven?
Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt hier toch een officiele zaak van maken door een klacht in te dienen. Er zijn twee klachtenregelingen denkbaar. Een echte rechtszaak zou nooit lonen; een advocaat zou u wel euro 4.000,- tot 5.000,- kunnen kosten. Dat doe je natuurlijk niet voor 425,-.

In deze kwestie is (voor mij) niet helemaal duidelijk of het geschil gaat over de verzekering of over de rekening voor de uitvaart.
Dat maakt verschil voor de vraag waar u met uw klacht terecht kunt: bij het Kifid (voor verzekeringen) of bij de Ombudsman uitvaartwezen (als het over de uitvaart en de rekening voor de uitvaart gaat).
Ik zou in uw geval zeker opheldering bij Dela vragen en als men u geen duidelijk antwoord kan geven, de zaak voorleggen aan het Kifid of de Ombudsman uitvaartwezen. Zie: www.kifid.nl en www.KlachteninstituutUitvaartwezen.nl.

Ik adviseer u echter om uw vraag eerst nog eens voor te leggen aan mijn collega van de adviesrubriek voor vragen over verzekeringen. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen. Hij kan u misschien beter adviseren bij welke instantie u terecht kunt: Het Kifid of de Ombudsman van het Klachteninstituut Uitvaartwezen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je voor de uitvaart een andere uitvaartondernemer in de arm nemen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >