Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen uitvaartverzekering


25 september 2017

Vraag nummer: 52091

Volgens mijn financieel adviseur, die 7 jaar geleden mijn hypotheek heeft geregeld, was het niet nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.
Na mijn scheiding, 7 jaar geleden, heb ik mijn ex-man gevraagd of hij mijn uitvaart wil regelen en zijn antwoord was positief! Hij heeft gelukkig wel goed contact met onze zoon. Ik weet nu niet zo goed wat ik moet gaan ondernemen na uw antwoord. Geld heb ik niet. Ik woon in Eindhoven. Hartelijk dank voor uw antwoord. Misschien heb ik nog meer vragen en hoop dat ik u die mag stellen.
Vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u dus blijkbaar iemand hebt die uw uitvaart wil regelen, is dat punt opgelost. Dan is ook niet meer relevant waar u woont, althans voor mijn advies.

Als u geen geld hebt en geen uitvaartverzekering, kan ik u ook geen advies hierover geven. Nu ja, dat heb ik al gedaan. Als u een hypotheek hebt, hebt u een eigen huis, maar geen of te weinig liquiditeiten, zo begrijp ik.

In theorie is het dan zo, dat als u geen geld of verzekering hebt en niemand zich uw situatie aantrekt en belangeloos de uitvaart voor u regelt en betaalt, de gemeente dat doet. De gemeente zal dan echter de kosten kunnen verhalen op uw zoon, die is dan wettelijk aansprakelijk. Maar voordat de gemeente in actie komt, zal zij eerst uw zoon gelegenheid geven de uitvaart zelf te regelen. Dat is de normale procedure. Zie de vele vragen in de subrubriek 'Uitvaart door de gemeente'. Maar dit is dus niet aan de orde.

Ik denk dat u blij mag zijn dat uw ex-man de uitvaart zal regelen en ik verwacht dat hij dan ook de kosten voor zal schieten. Want na uw overlijden zal uw huis verkocht worden, neem ik aan. En dan kan hij de kosten verrekenen.

Maar ik zie toch nog wel wat probleempunten op termijn. U denkt er misschien liever niet aan, maar ik noem ze toch.
Uw man zal uw uitvaart regelen, schrijft u. Maar zal hij rekening houden met uw wens om uw zoon niet bij de crematie te hebben? Riskeert hij ruzie met zijn zoon om aan uw wens te voldoen? Ik weet het niet, maar kan mij voorstellen dat het lastig is.
En wat als uw man eerder dan u komt te overlijden?
Of wat als u beiden heel oud wordt, maar uw man eigenlijk te oud wordt om dit soort zaken te regelen? Tegen die tijd moet u nog maar eens mijn eerdere advies bekijken.

Maar waarschijnlijk is alles opgelost als u ooit wel weer een goed contact met uw zoon krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >