Ik wil gecremeerd worden zonder dat er iemand bij is ***


24 september 2017

Vraag nummer: 52072

Ik heb weinig vrienden. Mijn zoon, mijn enig kind, wil geen contact meer met mij. Is het mogelijk, wanneer ik kom te overlijden, dat ik gecremeerd kan worden zonder afscheid? Ik weet dat de mogelijkheid bestaat dus graag een antwoord. Groet X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb eerst even uw naam onder uw vraag verwijderd. U hebt een bijzondere voornaam en ik denk niet dat de hele wereld hoeft te weten dat de relatie tussen u en uw zoon niet zo plezierig is.

Zeker is het mogelijk dat u gecremeerd kunt worden zonder afscheid. Maar u bent er nog niet als u een testament laat opstellen of een codicil schrijft, waarin u deze wens neerlegt.

U moet zorgen dat uw uitvaart wordt geregeld door iemand waarvan u er van op aan kunt dat die deze wens zal volgen. En, dat wordt vaak vergeten, u moet er voor zorgen dat deze persoon budget heeft!

U moet bedenken dat als u een zoon hebt, deze uw erfgenaam is en toestemming moet geven voor de betaling van de kosten van de crematie. Dan zal de persoon die uw uitvaart regelt, vooraf met uw zoon contact opnemen om zekerheid te hebben over de betaling van de rekening. Want niemand wil problemen achteraf. En dan komt uiteraard aan de orde dat er niemand bij mag zijn en dan kan er een conflict ontstaan. Dat kunt u beter vermijden. Niemand gaat uw crematie doordrukken als de erfgenaam al zegt die niet te zullen betalen. Dat moet u dus voorkomen.

Er zijn twee mogelijkheden.
1. Als u een uitvaartverzekering hebt, moet u de door u gewenste persoon of instantie (er zijn diverse instellingen en bedrijven die dit kunnen doen) benoemen tot begunstigde en opdrachtgever van de uitvaart.
Uitvaartverzekeringen gaan niet meteen zelfstandig aan de slag als zij horen dat iemand overleden is. Zij willen altijd een opdrachtgever. U moet voorkomen dat uw zoon dan bij het regelen van de crematie betrokken wordt.
Het is verstandig - nee, het is nodig - om een codicil op te stellen en daarin uitvoerig aan te geven wat u wilt en een persoon of een bedrijf te noemen als uitvoerder van de uitvaartplechtigheid. U moet niet alleen aangeven dat u een crematie zonder afscheid wilt, maar natuurlijk ook wat u wilt dat er met de as gebeurt. Verstrooien, of ergens bijzetten in een columbarium of graf. Dat laatste kan trouwens ook anoniem.

2. Als u gewoon geld op een spaarrekening hebt staan, is het verstandig om dit op een speciaal uitvaartdeposito te zetten. Het geld op dat deposito valt namelijk buiten uw vermogen en buiten de nalatenschap, zodat geen toestemming van uw zoon of eventuele andere erfgenamen nodig is om er aan te kunnen komen. De persoon of het bedrijf dat de crematie regelt kan meteen aan de gang gaan.
Ook in dit geval zou ik een codicil dringend aanraden.

Ik wil op deze plek geen reclame maken voor specifieke bedrijven of instellingen. U kunt zelf kijken in de Bedrijvengids van deze site of er personen of instellingen zijn die als opdrachtgever van uw crematie kunnen of willen fungeren. Als u die niet aantreft, kunt u mij mailen via een vervolgvraag in deze adviesrubriek die ik dan niet publiceer. Dan kan ik u wel wat suggesties geven. Dan moet u ook even melden in welke plaats of regio u woont. Als u in Middelburg woont hoef ik geen personen in Den Helder te noemen.
Ook kan ik u suggesties geven voor zo'n uitvaartdeposito waarbij het niet nodig is dat erfgenamen vooraf of achteraf toestemming hoeven geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn