Bij wie moet ik zijn?


23 augustus 2012

Vraag nummer: 28873

Moet je een overlijden altijd melden bij de maatschappij bij wie je verzekerd bent? soms hoor ik verhalen dat andere begrafenisnemers zijn "opgeroepen" en deze dat dan afhandelen? zijn die begrafenissen dan duurder? verhalen ze het geld bij de ondernemer van mijn Polis? m.a.w. worden polissen uitgewisseld. Ik hoorde laatst dat als er een andere ondernemer is, je veel duurder uit bent. Ik heb een Naturapolis. Wat gebeurd er als je 3 (geld)polissen hebt bij 3 verschillende maatschappijen?
ik hoor het graag.
vr. gr. Yvonne

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren.
U kunt uw vraag beter plaatsen in de adviesrubriek voor vragen over verzekeringen. Zie de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.

Ik wilt toch wel iets opmerken. Het is niet verplicht maar zeker erg verstandig om een overlijden direct te melden bij de verzekeraar bij wie je verzekerd bent.
Zie: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


Verder hangt het er nogal van af of men een natura-verzekering heeft, dan wel een sommerverzekering. Een natura-verzekering keert in principe geen geld uit, maar verleent diensten. Een sommenverzekering keert een som geld uit.
Het is natuurlijk logisch dat als men een natura-verzekering bij verzekeraar A heeft die inhoudt dat diensten worden verleend, men vervolgens niet naar een ander, verzekeraar B of een willekeurige uitvaartverzorger C, gaat om daar de diensten af te nemen. Sommige mensen doen dat echter wel. Tja, dan zijn ze in de regel duurder uit.

Het is niet logisch om 3 natura-polissen bij 3 verschillende maatschappijen te hebben, want je kunt niet 3 partijen tegelijk een uitvaart laten regelen. Het is wel mogelijk om 3 geldpolissen / sommenpolissen bij verschillende maatschappijen te hebben. Dan komt er van diverse kanten geld vrij om de uitvaart te betalen en kan men de uitvoering opdragen aan een uitvaartverzorger van eigen keuzen.
Overigens is een naturaverzekering eigenlijk natuurlijk ook een uitvaartondernemer naar eigen keuze; alleen kiest men de onderneming dan lang voordat een overlijden zich aandient.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is een uitvaartondernemer verplicht?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >