Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betalen kosten begrafenis, uitkering verzekering en verwerpen erfenis ***


26 februari 2018

Vraag nummer: 53996

Deze vraag gaat over het uitkeren door de uitvaartverzekering aan de erfgename. Mijn vriendin heeft de uitvaart van haar vriend verzorgt als erfgename. De crematie werd gedekt door de uitvaartverzekering waar hij keurig premie voor heeft betaald. Na de crematie kwam er een bericht van de notaris dat haar overleden vriend schulden had waardoor mijn vriendin en andere (wettelijke) erfgenamen de erfenis hebben verworpen. De uitvaartverzekering keert nu niets meer uit omdat er geen erfgenamen zijn. Zij wordt nu geconfronteerd met een hoge rekening die per ommegaande betaald moet worden. Is zij verplicht om deze rekening te betalen ?

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die opdracht heeft gegeven voor een uitvaart, is gebonden om de kosten daarvan te betalen. De uitvaartonderneming heeft er natuurlijk niets mee te maken of de opdrachtgever de kosten uit eigen zak betaalt of niet. Dan wel de kosten kan verhalen of niet.
Als het wel of niet verwerpen van een erfenis een opdrachtgever zou ontslaan van de verplichting om de uitvaartkosten te betalen, zou bijna niemand in Nederland begraven of gecremeerd worden. Want geen enkele uitvaartverzorger kan het risico lopen dat later blijkt dat hij niet betaald zou hoeven worden.
Een uitvaartverzorger kan het risico vooraf niet inschatten. Maar een naaste nabestaande zou redelijkerwijs wel moeten kunnen inschatten hoe de overledene er financieel voor staat en wat daar de gevolgen van zijn.

De zaak zou opgelost kunnen worden als de verzekeraar er mee instemt dat de uitkering wordt overgedragen aan de uitvaartondernemer. Dat gebeurt regelmatig.
Als u daar nadere vragen over hebt, raad ik u aan uw vraag eens voor het leggen aan mijn collega de heer Evert de Niet van de adviesrubriek 'Verzekeringen'. Hij weet meestal wel een oplossing.

Als de verzekeraar onwillig is mee te denken over een oplossing, zou wellicht een klacht kunnen worden ingediend bij het KiFiD. De situatie dat erfgenamen afstand doen van een erfenis is natuurlijk niet uniek en het standpunt van de verzekeraar benadeelt de opdrachtgever van een uitvaart op een onredelijke wijze.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >