Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

AVVL en Yarden; reactie vraag nummer 32729


23 maart 2013

Vraag nummer: 34055

Geachte heer van der Putten,

Uw antwoord op vraag nummer 32729 over polissen van Yarden van 17 november 2012 vind ik erg 'slap'.

Waarom zouden de polissen van de AVVL niet geldig zijn.

Yarden en AVVL zijn gefuseerd en onder de naam Yarden werd het samengaan voortgezet.

Van uw kant had ik een wat uitgebreider antwoord verwacht over de rechten en plichten van Yarden i.v.m. de fusie tussen beide organisaties.

Met vriendelijke groet,

XX
Maassluis

Antwoord:

Geachte heer,

Zonder de tekst van een polis, compleet, met de toepasselijke algemene voorwaarden, voor je te hebben liggen is het moeilijk zo niet onmogelijk om een uitspraak te doen over de geldigheid ervan. Er zijn honderden verschillende polissen; verschillende types met verschillende voorwaarden.

Ik kan van achter mijn beeldscherm niet zien wat voor type polis de vragensteller heeft.
Ik heb wel vaker gemerkt dat mensen er van uitgaan dat zij op basis van een polis aanspraak zouden kunnen maken op een bepaalde uitkering, terwijl de polis alleen een dekking biedt tijdens de looptijd. Er wordt dan geen saldo opgebouwd, alleen uitgekeerd zolang er premie wordt betaald.
Ik vergelijk zo'n polis vaak met een brandverzekering. Die keert ook alleen uit zolang er premie wordt betaald en natuurlijk alleen als er sprake is van een brand. Maar na afloop krijgt men geen bedrag.
Soms zijn mensen dan teleurgesteld of boos, maar dat is natuurlijk ten onrechte. Men vergeet de dekking tijdens de looptijd. Men betaalde ook niet voor meer dan dat.
Soms zijn er ook combinaties van dekkingen.

Gewoonlijk verwijs ik vragen over uitvaartverzekeringen direct door naar de collega-adviesrubriek van de heer Zwaanswijk, een autoriteit op het gebied van verzekeringen en financiƫn. Johan Zwaanswijk is auteur van het boekje Uitvaart Verzekerd, waarin kort en bondig informatie wordt gegeven voor adviseurs van uitvaartverzekeringen. Daarnaast is hij trainer verzekeringstechniek bij verschillende opleidingen.
Zie voor zijn adviesrubriek de pagina Advies over uitvaartverzekeringen.

In het geval van de betreffende algemene vraag van 17 november 2012 zou de heer Zwaanswijk mijns inziens ook geen ander advies kunnen geven dan om eerst eens gewoon contact op te nemen met de betreffende verzekeraar. Dan lijkt het mij niet praktisch om de vragensteller eerst naar de heer Zwaanswijk te verwijzen. Dat zou het beruchte verwijzen van het kastje naar de muur zijn.

Als de verzekeraar een antwoord zou geven waar de vragensteller twijfels bij heeft, zou hij die reactie alsnog aan de heer Zwaanswijk kunnen voorleggen.
Maar de kans is heel groot dat Yarden direct zal zeggen dat de polissen van de AVVL nog geldig zijn. Tenzij het om polissen gaat waarvan de dekking is verlopen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE