Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer vanuit Duitsland en begraven/cremeren in Nederland


21 maart 2012

Vraag nummer: 27903

Iemand woont in Kranenburg, net over de grens in Duitsland, is Nederlander. Gaat overlijden binnenkort, hoe is de procedure van aangifte en vervoer en begraven/cremeren in nederland?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland moet altijd in de gemeente van overlijden aangifte worden gedaan van een overlijden. Dat zal in Duitsland niet anders zijn. Waarschijnlijk zal - net als een Nederland - de overledene eerst door een arts geschouwd moeten worden.

De nationaliteit van de overledene speelt geen enkele rol. Daar zijn geen aparte procedures voor. Zowel niet ter zake van het doen van aangifte van overlijden, als voor het transport, als voor het na transport begraven of cremeren in Nederland.

Een overledene kan waarschijnlijk vanuit Duitsland naar Nederland vervoerd worden met een verklaring van de Ortsbehörde. De precieze gang van zaken ken ik niet. Ieder 'Land' (Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen etc.) in Duitsland kan een iets afwijkende procedure hebben. Waarschijnlijk kan het direct bij het doen van aangifte van overlijden bij de gemeente geregeld worden. Mij staat bij dat men voor het verkrijgen van verlof voor vervoer soms niet bij de gemeente maar bij de politie moet zijn. Maar dat wijst zich vanzelf. In ieder geval zal het geen enkel probleem zijn om een verlof tot vervoer te krijgen.

De overledene kan naar Nederland worden vervoerd. De ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente waar de overledene moet worden begraven of gecremeerd, verleent verlof tot begraving of cremeren. Men moet dan overleggen het document of de reisverklaring waarmee de overledene naar Nederland mocht worden vervoerd.
Het overgelegde document of de overgelegde verklaring wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand bewaard, maar dat is uw zorg niet.

Een andere vraag over vervoer vanuit Duitsland was Leichenpas uit Duitsland nodig?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >