Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen rouwvervoer zonder verklaring van overlijden? 2


4 oktober 2011

Vraag nummer: 26291

Opmerking:
Artikel 76 van de Wet op de lijkbezorging luidt
"Wanneer tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of wanneer in verband met andere omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden, mag het lijk niet worden vervoerd dan met verlof van de officier van justitie of een van zijn hulpofficieren."

Een uitvaartondernemer kan/mag niet vaststellen of sprake is van een natuurlijk of niet-natuurlijk overlijden. Vervoer van een stoffelijk overschot is derhalve pas mogelijk NADAT een arts een verklaring van (natuurlijk) overlijden heeft afgegeven.

Dit is geen verhaal van klokken of klepels maar gewoon een wettelijk voorschrift.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dank voor uw opmerking. Ik neem aan dat uw opmerking betrekking heeft op vraag Geen rouwvervoer zonder verklaring van overlijden? van 28 september.

Ik vind de tekst over rouwvervoer op de site Antwoord voor bedrijven wel een verhaal van klokken en klepels. Het klopt maar een beetje.
Een acurate tekst zou (ook) opmerken dat wanneer tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of wanneer in verband met andere omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden, het lijk niet vervoerd mag worden. Maar dat staat er niet.
Er staat op die site dat een behandelend arts of een gemeentelijke lijkschouwer (altijd) een verklaring van natuurlijk overlijden moet hebben afgeven alvorens het stoffelijk overschot te mogen vervoeren. En dat is onjuist.

Zonder tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood of verdachte omstandigheden is er geen enkel verbod om een overledene te vervoeren. In de meeste gevallen spelen zulke omstandigheden gelukkig niet.

Praktisch probleem is ook nog regelmatig dat een arts weigert snel te komen om te schouwen en dat men de verklaring vervolgens soms pas na dagen afgeeft. Zo lang kun je opa of oma thuis niet laten liggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >