Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen rouwvervoer zonder verklaring van overlijden?


28 september 2011

Vraag nummer: 26193

Geachte heer vd Putten,

Over Rouwvervoer staat op de overheidssite Antwoord voor bedrijven:

Als u rouwvervoer verzorgt, moet u zich aan een aantal regels houden. Om het stoffelijk overschot te mogen vervoeren, moet een behandelend arts of een gemeentelijke lijkschouwer een verklaring van natuurlijk overlijden afgeven. Daarna geeft de gemeente een schriftelijk verlof tot begraven of cremeren af. Als er geen verklaring van een arts of een gemeentelijke lijkschouwer is, dan geeft de (hulp)officier van justitie een verklaring van geen bezwaar tegen begraving of crematie af.
(http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/regel/rouwvervoer)

Klopt dat? Mag niet vervoerd worden zonder een verklaring van natuurlijk overlijden? Ik zit al ruim 25 jaar in het vak en heb dit nooit eerder gehoord of gelezen.

Graag uw reactie.

Vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kende die site niet. Maar wat er staat is niet juist. Er is geen enkele regel die stelt dat voorafgaand aan het vervoer van een overledene een behandelend arts of een gemeentelijke lijkschouwer een verklaring van natuurlijk overlijden moet afgeven. De lijkschouwer schouwt vaak niet in het sterfhuis maar elders; daar zal men de overledene dan ook eerst naar toe moeten vervoeren.

Dit is een verhaal van klokken en klepels.

In het algemeen is het wel zo dat een uitvaartondernemer een overledene nog niet moet gaan verzorgen, zodat de overledene is geschouwd. Hij zou onbedoeld bepaalde sporen of aanwijzingen voor de arts kunnen wissen. Als er twijfel is over een wel of niet natuurlijke dood is het zeker verstandig om de overledene niet te verzorgen of te vervoeren. Dan kunnen de arts en de politie nog naar de omstandigheden kijken.
Zie o.a. vraag Vervoeren zonder A en B verklaring in de subrubriek Vervoer overledene.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >