Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op bezoek/afscheid


28 mei 2008

Vraag nummer: 5445  (oude nummer: 10781)

Mijn dochter is overleden en word maandag aanstaande gecremeerd. Haar moeder (mijn ex-echtgenote) wil niet toestaan dat ik bij deze crematie aanwezig ben. Kunt U mij vertellen of er hiertoe toch een mogelijkheid bestaat dat ik afscheid van mijn dochter kan nemen?? Met vriendelijke groet XX.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik wijs op de vorige vraag Afscheid nemen van gescheiden vader, waarbij een dochter afscheid wil kunnen nemen van haar overleden vader. De situatie is vergelijkbaar.

Ik neem aan dat bemiddeling door derden, bijvoorbeeld broer of zus van uw voormalige echtgenote, oom of tante of goede vriend, niet mogelijk is. Anders zou dat mijn eerste suggestie zijn.

Ik kan u anders alleen adviseren om een advocaat in de arm te nemen die desnoods aanstuurt op een kort geding. Dat kan binnen 24 uur. De dreiging kan soms ook al voldoende zjin. De advocaat kan in een kort geding ook uitstel van de uitvaart vragen totdat u afscheid hebt kunnen nemen.
De rechter wijst dit soort vorderingen in de regel toe, er zijn de nodige precedenten. Zie mijn opmerkingen in het antwoord op vraag 10780.

De advocaat moet zich dan tot uw voormalige echtgenote wenden, maar ook de uitvaartondernemer en het crematorium van alle stappen op de hoogte houden. De uitvaartondernemer kan weliswaar niet anders dan de wens van de opdrachtgever volgen, tenzij de rechter anders beslist, maar kan wellicht uw voormalige echtgenote ook op andere gedachten brengen. Al was het maar omdat uitstel van de crematie voor hem/haar waarschijnlijk ook erg lastig is en extra kosten voor uw ex-vrouw met zich mee brengt.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek ' Overige onderwerpen' > 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE