Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik mijn huidige partner uitvaart laten regelen?


24 september 2015

Vraag nummer: 43799

In 2001 ben ik gescheiden. Met 1 kind (a) heb ik geen contact. Met de andere (b) wel. Kind b heeft geen contact met haar vader. Ik heb een LAT relatie. Kind b ziet hem als haar vader. Mijn ouders wonen in Duitsland, ben niet bij hen opgegroeid maar in pleeggezin. Stel, ik en kind b komen gelijktijdig te overlijden. Wie moet dan de uitvaarten regelen? Mijn vriend wil dit uiteraard graag doen. Zowel kind b als ik zijn goed verzekerd. Kind b wil niet dat haar vader en zus het voor haar regelen vanwege al jarenlang geen contact. Kunnen we iets op papier zetten zodat mijn vriend gerechtigd is om onze uitvaarten te regelen?
Mvg
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand is verplicht om een uitvaart te regelen. Als niemand het doet, rust er een wettelijke plicht op de burgemeester om de lijkbezorging er hand te nemen (wat nog iets anders is dan het regelen van een uitvaart; er hoeft bijvoorbeeld geen afscheid en geen plechtigheid te zijn). Maar dat is hier niet aan de orde.

Niemand ook heeft het recht om de uitvaart te regelen. Dat is de andere kant. Een partner of een kind of een broer heeft wettelijk gezien niet meer of minder recht dan een ander om de uitvaart te mogen regelen.

Het lijkt mij - zeker in uw geval - buitengewoon verstandig om op papier te zetten dat uw vriend de uitvaart(en) moet regelen (als u zelf overleden bent; bij het overlijden van een kind is het niet aan de orde als u het zelf kunt doen).
Echter, 'zomaar op papier zetten' is niet genoeg. Vroeger kon men bij codicil een executeur benoemen, maar tegenwoordig kan dit alleen bij testament. U moet er dus voor naar de notaris en er zijn kosten aan verbonden. Maar anderzijds kan het heel grote problemen geven als het niet goed geregeld wordt.

Vergelijk de problemen zoals genoemd in de vraag 'Uitvaart regelen buiten de kinderen om' en de vragen waar daar naar verwezen wordt. Die moet u beslist zien te voorkomen.

Wat men nog wel bij codicil kan doen, is het kenbaar maken van wensen rond de uitvaart. Bijvoorbeeld een voorkeur voor begraven of cremeren uitspreken, een voorkeur voor rode bloemen, een muziekkeus. Men kan ook persoonlijke spullen per codicil verdelen. Bijvoorbeeld bepalen dat dat ene leuke armbandje naar zus Sophie gaat. Dat soort dingen. Maar men kan bij codicil geen regelaar van de uitvaart benoemen. Men kan wel die wens opschrijven, maar dat heeft geen rechtskracht. En dan heeft uw vriend geen poot om op te staan als er een probleem ontstaat met kind a.

Op naar de notaris dus!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: mogen 2 lichamen in 1 kist?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE