Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoelang zit er in Nederland tussen sterven en begraven/gecremeerd worden?


29 maart 2004

Vraag nummer: 3030  (oude nummer: 4180)

Hoelang moet er, volgens de nederlandse wet, zitten tussen sterven en begraven worden/gecremeerd worden? Waarom moet er een bepaalde tijd tussen zitten?

alvast bedankt!!

Bianca van Elteren

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Daar zit minimaal 36 uur tussen. In uitzonderlijke gevallen mag het ook na 24 uur, met vergunning voor de burgemeester.

Die 36 uur (en soms 24 uur) zit er tussen om justitie de gelegenheid te geven onderzoek te doen. Stel dat iemand zijn vrouw vermoordt en geen dokter waarschuwt en haar meteen laat cremeren, dan wordt het lastig om nog sporen van de moord te vinden. Nu gaat die vlieger niet helemaal op, omdat er voor crematie eerst verlof van de gemeente moet komen. Dat verlof geeft de gemeente alleen af aan de hand van een doktersverklaring dat de overledene een natuurlijke dood heeft gehad. Maar stel dat dat de man de dokter om de tuin kan leiden. En dat iemand anders argwaan krijgt en denkt dat de man zijn vrouw wel eens op een heel slimme manier vermoord zou kunnen hebben, wat een dokter niet direct ziet. Bijvoorbeeld omdat hij weet dat de man zijn vrouw bedreigde, dat de man toevallig apotheker is en veel weet van stoffen waarmee hij iemand kan vergiftigen zonder dat het direct opvalt. Dan is het wel handig dat politie en justitie wat extra tijd hebben voor een nader onderzoek.

Ook geeft het de familie tijd om te bedenken en te bespreken wat er moet gebeuren. Stel dat uw moeder 's ochtend overlijdt, net nadat u naar uw werk of naar school bent. En u komt eind van de middag thuis en dan wordt gezegd: "Hoi, hoe was het op het werk/school? Oh, hier was het ook druk. Moeder is vanochtend overleden en we zijn net terug van de crematie." Wat zou u daar van vinden? Waarschijnlijk zou u dat idioot vinden. Maar, met mijn praktijkervaring garandeer ik u dat als dit zou kĂșnnen, wettelijk, dat het dan ook zou gebeuren. Even niet te haastig heeft zo zijn goede kanten.

U kunt hier uitrekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE