Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ik wil niet dat er naar mij gekeken wordt als ik dood ben

11 maart 2018

Vraag nummer: 54172

Als ik dood ben, wil ik dat alleen mijn man mij dood ziet voor zijn rouwproces. Verder wil ik dat helemaal niemand van mijn familie of vrienden en kennissen naar mij gaat kijken als ik dood ben. Het geeft mij een raar gevoel dat ik niet terug kan kijken! Ik wil derhalve ook een gesloten kist. Stel dat er toch iemand is die mij voor de crematie wil gaan "bekijken" kan mijn man dat wettelijk tegenhouden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker kunt u dat regelen. Als uw man uw uitvaart regelt, kent hij uw wensen. Maar stel dat uw man uw uitvaart niet kan regelen, bijvoorbeeld omdat u samen een ongeluk krijgt, of omdat hij helemaal overstuur is en iemand anders de uitvaart regelt, dat kunt u het officieel regelen.

Ook als uw man de uitvaart wel regelt, is het handig om het officieel te regelen. Zodat als hij discussie krijgt met familie en vrienden, hij kan laten zien dat hij echt officieel uw wens uitvoert.

U kunt dit officieel regelen door een codicil op te stellen. Het codicil moet:
1) met de hand geschreven worden, dus niet geprint
2) gedateerd en
3) door u ondertekend zijn.
Let op: Deze eisen zijn heel strikt. Als u zich daar niet aan houdt is het codicil ongeldig.

Een codicil is een wettelijk rechtsgeldig document, waar iedereen zich aan moet houden.
U schrijft gewoon in uw eigen woorden op dat u niet in een open kist opgebaard wilt worden, omdat u niet wilt dat iemand van uw familie of vrienden en kennissen naar mij gaat kijken als u dood bent. Behalve uw man. U wilt een gesloten kist.
Uw naam, handtekening en datum er onder en klaar.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opbaren' en in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder