Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten mortuarium


21 juli 2020

Vraag nummer: 61237

Geachte heer van der Putten,

Ik heb een vraag aangaande de kosten gebruik politiemortuarium. Op 15 november j.l. is er een stoffelijk overschot aangetroffen op een huisadres. Het lichaam is in opdracht van de politie naar het politiemortuarium overgebracht.
Na 23 dagen is familie in kennis gesteld welke middels bijzondere bijstand de kosten voor een technische crematie hebben kunnen betalen.
De familie ziet af van enige erfenis en weigert de kosten voor het gebruik politiemortuarium te betalen.
Wie is er aansprakelijk voor deze kosten?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat kan ik zo niet zeggen.

Het is allereerst de vraag waarom de overledene naar het politiemortuarium is gebracht. Moest er - daar - een onderzoek door de gemeentelijke lijkschouwer plaatsvinden? Kon men de nabestaanden niet bereiken?
Normaal gesproken kan men nabestaanden waarschuwen en die kunnen actie ondernemen en de overledene door een uitvaartverzorger naar keuze laten ophalen. Zeker als betrokkene een uitvaartverzekering had.

Het hangt er van af waarom en door welke omstandigheden de overledene zo lang in het mortuarium heeft moeten verblijven.

Als de familie al snel wist dat betrokkene overleden was, maar ruim 2 weken weigerde om actie te ondernemen, ben ik geneigd om een groot deel van de kosten aan de familie toe te rekenen.

In elk geval is het zo dat de kosten niet voor rekening van een gemeente zijn. Ik weet dat het soms wel wordt geprobeerd, maar dat is nooit aan de orde.

Eigenlijk is het heel simpel. Degene die kosten aan iemand in rekening wil brengen, zal moeten onderbouwen waarom hij die kosten in rekening kan brengen. Anderen hoeven niet te onderbouwen waarom zij niet aansprakelijk zijn.

Zie de vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Mortuarium / rouwcentrum'.
Zie ook 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?' en een zinvolle aanvulling van een eigenaar van een mortuarium: vraag nummer 50712 'Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis vervolg 50660 (lijkvinding)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >