beantwoording van de vraag over de arts die weigerde om te verklaren over uitstel. Het is bar en boos: we krijgen" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Slordige verklaringen van overlijden van artsen


26 maart 2024

Vraag nummer: 68091

Geachte heer,

ik zag uw beantwoording van de vraag over de arts die weigerde om te verklaren over uitstel. Het is bar en boos: we krijgen regelmatig mails van ABS of we er aub op willen toezien dat de overlijdensverklaringen correct en volledig worden ingevuld (ik denk dat 60 procent van de verklaring niet volledig zijn ingevuld).

In onze gemeente heeft de ABS aan alle huisartsen en verpleeghuizen in 2020 de nieuwe modellen A verklaringen gestuurd met verzoek deze te gaan gebruiken
Na 3 jaar gebruikte een verpleeghuis arts nog steeds de modellen uit de jaren negentig. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de directie en de ABS om de aangeleverde modellen te gebruiken: arts vertikte dit, en herhaaldelijk, en telkens weer de ABS opmerken van: dit is eigenlijk niet goed.

Ik vroeg die arts dat ook een keer: hij werd boos: IK ben de arts en IK gebruik wat ik wil, daar staat alles op.

Tot vorig jaar: arts had geen geboortedatum overledene vermeld, geen overlijdensplaats alleen een achternaam van de overledene. Ja zegt de ABS daar kan ik eigenlijk geen akte van opmaken, het is omdat we jou kennen:

ik zeg wacht waar: die flauwekul is afgelopen.Ik belde de directie van het verpleeghuis met de mededeling: ik zit bij de ABS en de verklaring overlijden is niet goed: wilt u de arts vragen een juiste te maken en het juiste model te gebruiken.
Uur later kreeg ik per mail een nieuwe volledige verklaring: ik naar de ABS: we vinden dit wel goed zei die; Nee zei ik ik ga wel even de originele papieren versie halen (verpleeghuis ligt om de hoek)
Ik kreeg weer een print en zeg tegen het verpleeghuis: ik wil niet de verklaring uit de mail maar de echte originele, ja maar de arts komt pas over 3 dagen weer en die woont hier 80 km vandaan. Dus zei ik: hij mag ze morgen voor 12.00 uur in persoon bij de gemeente gaan afgeven want ik heb mijn uittreksel en verlof nodig.
Ik terug naar de gemeente: ik heb gezegd vertelde ik de ABS dat hij (arts) ze morgen voor 12 00uur moet afgeven. Dat deed de arts briesend: hij kreeg de wind van voren van de ABS dat ook een akte BS belangrijke aktes zijn die zorgvuldigheid vereisen.

Die arts vult ze nu keurig volledig op het juiste model in. Die loopt niet meer het risico dat hij ze weer moet gaan brengen. Triest dat het zo moet. Mooi een tweetje was dat.

Zo zijn wij de enige regio waar de aangever (meestal de uitvaartverzorger) de overlijdensverklaring bij de aangifte moet overleggen. In veel regio's sturen de gemeentelijke lijkschouwers de overlijdensverklaring rechtstreeks naar de gemeente
en geven voor ons een briefje af: ik heb geschouwd en zal de overlijdenspapieren gaan opmaken.

Ik vind dat raar dat dat wordt geaccepteerd: want in het BBS staat toch echt dat de aangever indien hij via de elektronische weg aangifte doet het BSN en de verklaring van de arts die het overlijden heeft geconstateerd moet overleggen.
Ook in de memorie van toelichting las ik dat de combinatie aangever en verklaring een extra waarborg is tegen valse aangiften
De ABS die voor onze regio het beleid bepaalde hierover en die ook vond dat de aangever de stukken moet overleggen gelijk bij de aangifte is met pensioen: en de artsen beginnen gelijk druk uit te oefenen om toch maar vooral hun proces met rechtstreeks aanleveren overstag te gaan.

Tja en dan het gek vinden, als de controle door de aangever ontbreekt: dat ik vorig jaar 2x heb moeten verzoeken om correctie van een akte van overlijden (een keer zelfs een foute overlijdens datum), of een akte opmaken in een verkeerde gemeente
Het lijkt wel of het ze allemaal niets interesseert.

Met vriendelijke groet,

X
(uitvaartondernemer)

Antwoord:

Geachte heer,

Dank voor het delen van uw ervaringen.

De eigenzinnigheid van artsen rond regelgeving ter zake van overlijden roept helaas wel vaker vragen op. Omdat de lijkschouw en de verklaring van overlijden aan het begin van een keten staan, zou extra zorgvuldigheid geboden zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >