Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden vader (met schulden)


14 januari 2019

Vraag nummer: 57103

Goedemiddag.

Wij zijn er laatst achter gekomen dat mijn vader terminaal is en hij zal binnenkort te komen overlijden. Hij had tot zover geen uitvaartverzekering geregeld en krijgt die nu ook niet meer. Ook heeft hij grote schulden open staan. Nu wil ik voor mijn vader een goedkope uitvaart regelen en betalen, maar ik wil niet opdraaien voor zijn schulden. Hiervoor moet ik afstand doen van de erfenis en dat zal ik dan ook doen, maar mag ik dan wel zijn uitvaart regelen en bijstaan zonder in de problemen te komen?

Bedankt alvast.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, u kunt voor uw vader een (goedkope) uitvaart regelen, zonder dat u in de problemen kunt komen met schuldeisers. De enige voorwaarde is dat u de kosten zelf betaalt. U mag geen geld of goederen van uw vader gebruiken om de uitvaartkosten te dekken.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder zonder verzekering.

Ik adviseer kinderen van mensen met schulden om zelf een (al dan niet minimalistische) uitvaart voor hun vader of moeder te regelen. Dat is veel beter dan om niets te doen. Als men niets doet, doet de gemeente het, maar zijn kinderen soms per saldo de dubbele kosten aan de gemeente kwijt.
Een budget begrafenis of budget crematie van ongeveer 1.400,- tot 1.500,- euro is een slimmere optie dan het moeten betalen van de gemeente. Een gemeentelijke uitvaart kost vaak tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Bovendien kun je nog vervelende verrassingen krijgen, zoals een eerdere vragensteller die ook nog eens een rekening kreeg voor de notaris die door de gemeente werd ingeschakeld. De gemeente mag ook nog kosten van eigen personeel voor het regelen in rekening brengen.

Zie ook de vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >