Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden vader (begrafenis regelen; er is verzekering maar erfenis weigeren)


2 september 2014

Vraag nummer: 39710

Mijn vader is overleden had daar geen contact mee nu weet ik via mijn zus dat en wij zijn nog zijn enigste familie verder niemand meer maar wanneer aanvaard je een erfenis aanvaard je die al als je wel de begrafenis regeld hij was wel verzekerd.
En wat nu te doen wij willen geen erfenis maar wel zijn begravenis regelen voor de rest willen wij niet voor koste opdraaien wat nu te doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd.

U kunt zonder risico de begrafenis van uw vader regelen, mits u geen geld uit zijn nalatenschap gebruikt. Als er een uitvaartverzekering is, kunt u die gewoon gebruiken, want de verzekering maakt geen deel uit van de nalatenschap. De uitkering of diensten waren er immers (nog) niet op het moment van zijn overlijden en waren niet het eigendom van uw vader.
Als u geen geld uit de erfenis gebruikt, aanvaardt u de erfenis niet en is er nog ruimte om die te weigeren.
Als u geen extra kosten wilt maken, moet u gewoon zorgen dat de kosten van de begrafenis ruim binnen de kaders van de verzekering zitten.

U vraagt wanneer je een erfenis aanvaardt. Welnu, het is zo dat meteen als iemand overlijdt, men erfgenaam is. Gewoon dezelfde seconde. En automatisch. Vaak zal dat ook het geval zijn zonder dat men zich dat meteen bewust is.
Toen uw vader overleed, was u dus ook meteen van rechtswege onmiddellijk zijn erfgenaam, net als uw zus. De vraag is: gebruik je die positie als erfgenaam (en claim je dan bijvoorbeeld de erfenis of neem je die in gebruik), of ga je die niet gebruiken? Als men een erfenis niet wil, moet men afstand doen. Dat vergt een formele actie. Het aanvaarden van een erfenis vergt geen formele actie.

Het is soms onverstandig om meteen te besluiten de erfenis wel of niet te weigeren. Het kan verstandig zijn om onder voorbehoud te aanvaarden.
Maar dat is iets waar u even rustig over na moet denken. U kunt met een notaris overleggen of misschien eerst eens even de notaristelefoon bellen.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Erfenis/erfrecht'.
Zie ook de vraag 'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen. Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


En: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE