Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moeten we de uitvaart betalen? (vader zonder uitvaartverzekering en met schulden)


9 augustus 2018

Vraag nummer: 55803

Beste,

De situatie is als volgt. Mijn schoonvader weigert een uitvaartverzekering af te sluiten ondanks na meermalig te zijn gewaarschuwd over de kosten die dan zullen worden gedeclareerd op de nabestaanden. De man heeft een schuld van €50.000,00,- dus ook geen eigen geld beschikbaar. Hij is woonachtig in een huurhuis dus ook daar zit geen geld in. Hij is tevens gescheiden en heeft 2 dochters waarvan één geen eigen financiële middelen ter beschikking heeft i.v.m. psychische problemen. De ander is samen met mij en heeft wel de financiële middelen om dit te betalen maar wij willen dit uiteraard niet.

De vraag is dus als volgt, kunnen wij juridisch gezien onszelf schadeloos stellen? Wij hebben namelijk geen zin om minimaal €10.000,00,- te moeten betalen omdat de heer in kwestie te eigenwijs is om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wij zien uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Tim Durge

Antwoord:

Geachte heer,

Dan heb ik helaas slecht nieuws voor u. Als uw schoonvader overlijdt zijn uw vrouw en haar zus aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart.

Als niemand anders een uitvaart regelt, moet uiteindelijk de gemeente het doen. Er is een speciale wettelijke regeling dat de gemeente de kosten kan verhalen op de kinderen van de overledene. Dan is de belastingbetaler niet de dupe van de afwezigheid van een verantwoordelijkheidsgevoel van bepaalde mensen. Maar de kinderen van die mensen zijn het wel.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder zonder verzekering.

Ik adviseer mensen in de situatie van uw vrouw en haar zus om zelf een minimalistische uitvaart voor hun vader of moeder te regelen. Een budget begrafenis of budget crematie van ongeveer 1.400,- tot 1.500,- euro is een slimmere optie dan het moeten betalen van de gemeente. Een gemeentelijke uitvaart kost vaak tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Bovendien kun je nog vervelende verrassingen krijgen, zoals de vorige vragensteller die ook nog eens een rekening kreeg voor de notaris die door de gemeente werd ingeschakeld. De gemeente mag ook nog kosten van eigen personeel voor het regelen in rekening brengen.
U bent veel goedkoper uit door zelf iets te regelen. U hoeft geen uitvaart te regelen met opbaren en een afscheidsdienst; u hoeft er niet eens zelf bij te zijn. Maar u kunt het wel heel goedkoop regelen zonder het risico van financiële verrassingen.

Zie ook de vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE