Kosten crematie (vader heeft geen geld, geen verzekering, geen contact kinderen)


28 juli 2015

Vraag nummer: 43298

Goedemiddag,schoonvader heeft geen geld, geen verzekering ,zijn 3 dochters zien hem al jaren niet meer is afstand doen van erfenis voldoende om geen rekeningen te moeten betalen (van huis opleveren ,crematie )?

Antwoord:

Geachte heer,

Er staan honderden vragen over de kosten van de uitvaart in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en Uitvaart door gemeente. Daar verwijs ik naar.
Zie ook de vraag 'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Ik wijs ook graag op de video 'Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?'


De dochters van uw schoonvader kunnen dus door de gemeente, als deze de uitvaart regelt, wel verplicht worden om de kosten van de crematie te betalen. Dat is een speciale wettelijke regeling.
Omdat de uitvaart door de gemeente vaak duurder is dan wanneer kinderen zelf een alternatief regelen, adviseer ik toch vaak om zelf een goedkope uitvaart te regelen. U laat het woord 'crematie' vallen, maar cremeren is niet de goedkoopste oplossing. Een crematie kost tegenwoordig rond 1.250,- euro. Een begraving in een algemeen graf kost vaak slechts tussen de 700,- en 1.000,- euro. Kerkelijke begraafplaatsen hebben ook vaak goedkopere graven. Het is alleen verstandig om zoiets van tevoren eens uit te zoeken, zodat u niet overvallen wordt als zich plotseling het overlijden van uw schoonvader voordoet. De tarieven van begraafplaatsen in een regio lopen erg uiteen, maar je moet wel even een dag tijd nemen om dingen uit te zoeken en te vergelijken.

Ook kan het voordelig zijn om geen uitvaartondernemer in de arm te nemen om de hele uitvaart te regelen. Ook kan men iemand deels in de arm nemen voor advies en veel dingen zelf regelen. Zie: Uitvaartondernemer verplicht?


Niet zijn de dochters verplicht om andere zaken te regelen zoals het opleveren van het huurhuis. Als zij afstand doen van de erfenis, hoeven ze dat soort dingen niet te doen. Maar zij mogen zich dan ook niet als erfgenaam gedragen en bijvoorbeeld spullen of fotoboeken uit het huis wegnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden
(klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE