Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe moet ik verder (moeder heeft geen geld of verzekering voor uitvaart)


21 december 2015

Vraag nummer: 44630

Het gaat om mijn moeder. Ze heeft 7 kinderen waaronder ik zelf. Ik ben de enige die over mijn moeder ontfermt bijv als ze ziek is of naar het ziekenhuis moet enz. De overige kinderen hebben mijn moeder de rug toegekeerd en mijn moeder heeft geen uitvaartverzekering. Ik maak me daar nu zorgen want als ze komt overlijden kan ik niet betalen omdat ik zelf niet werk. Ik ben erachter gekomen dat mijn moeder ook geen spaargeld heeft en ik ben zo kwaad erover dat ze niet aan de nabestaande denkt . Ik dus. Wat moet ik doen als ze plots overlijd? Ze is 78 jr en af en toe gaat het ook niet goed met haar. Ik had wel toen gevraagd aan haar hoe het zit en ze zei tegen mij dat ik me niet druk hoeft te maken. Maar nu blijkt dat er niks is. Graag uw hulp.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw moeder overlijdt en u zou de uitvaart willen regelen, dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Vraag dat bij de gemeente na VOORDAT u de opdracht geeft aan een uitvaartondernemer om de uitvaart te regelen. Als u een ondernemer een opdracht geeft en uw handtekening onder het opdrachtformulier zet, zit u vast aan de kosten!

Ga dus niet te snel tot actie over, als uw moeder overlijdt. Anders loopt u het risico van een groot financieel probleem.
Het lijkt me zeer onterecht als u een groot probleem krijgt als uw moeder zelf geen verantwoordelijkheid toonde voor het regelen van haar uitvaart.

Als niemand de uitvaart wil regelen, draagt de gemeente zorg voor de uitvaart. De gemeente kan de kosten dan verhalen op alle kinderen.
Verstandiger dan de uitvaart door de gemeente te laten verzorgen, is het als alle broers en zussen samen een oplossing zoeken. Er zijn diverse goedkopere oplossingen dan een gemeentelijke uitvaart.
Zie o.a. 'Kosten graf natuurbegraafplaats (goedkoper dan cremeren)'
'Hoe regelen we simpele crematie als er geen verzekering en geen geld is'

Omdat de uitvaart door de gemeente vaak duurder is dan wanneer kinderen zelf een alternatief regelen, adviseer ik vaak om toch zelf een goedkope uitvaart te regelen. Mensen denken bij een goedkope uitvaart meestal aan cremeren, maar cremeren is niet de goedkoopste oplossing. Ja, een crematie is wel vaak goedkoper dan een particulier graf. Maar een crematie is duurder dan een plek in een algemeen graf! En dat is het enige dat u nodig hebt.

Een crematie kost tegenwoordig rond 1.250,- euro. Een begraving in een algemeen graf kost vaak slechts tussen de 700,- en 1.000,- euro. Kerkelijke begraafplaatsen hebben ook vaak goedkopere graven. Het is alleen verstandig om zoiets van tevoren eens uit te zoeken, zodat u niet overvallen wordt als zich plotseling het overlijden van uw moeder voordoet. De tarieven van begraafplaatsen in een regio lopen erg uiteen, maar je moet wel even een dag tijd nemen om dingen uit te zoeken en te vergelijken.

Samengevat: u moet nooit alleen de uitvaart gaan regelen, want dan steekt u zich diep in de schulden.
Ik zou te zijner tijd met uw 6 broers/zussen overleggen, om een gezamenlijke goedkope oplossing te zoeken. Willen uw broers en zussen daar niet aan meewerken, dan moet u nog steeds niet zelf de uitvaart gaan regelen, maar dit aan de gemeente overlaten. De gemeente kan dan de kosten op de kinderen van uw moeder verhalen.
Hoe dan ook moeten de kinderen de kosten betalen. Zelf regelen kan veel goedkoper dan wanneer de gemeente het doet en de kinderen de rekening presenteert.

Een interessante video voor u is: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


En niet te vergeten vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen op de startpagina van deze adviesrubriek.


Over hoe het zit met de betaling van een uitvaart als er geen geld is, zijn al tientallen vragen gesteld. En natuurlijk beantwoord. U vindt zulke vragen in de lijst van 'Meest gestelde vragen' en vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (in de lijst helemaal links op uw scherm).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE