Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe regelen we simpele crematie als er geen verzekering en geen geld is


19 januari 2013

Vraag nummer: 33366

mijn vriendin heeft geen uitvaart verzekering heeft 2 kinderen die geen werk en geld hebben nu heeft ze te horen gekregen niet lang meer te hebben als buitenstaander willen wij haar toch laten cremeren hoe gaat dit en wat kunnen we het beste dan doen en wat zijn de kosten voor een simpele crematie vast bedankt voor U hulp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten. Geen enkele verzekering verzekert 'een brandend huis'. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover andere verzekerden. Het principe van een verzekering is immers solidariteit, waarbij niemand al weet of en wanneer hij van de verzekering gebruik moet maken.

Als niemand de begrafenis kan betalen, zal de gemeente het doen. Echter, dan hebben de kinderen geen enkele inspraak meer en hoeft er ook geen afscheidsdienst te zijn, etc. Vergelijk de vraag Hoe regel ik de begrafenis voor een goede vriend als er geen verzekering en geld beschikbaar is? of de vraag Zwager overlijdt en heeft geen geld begrafenis in de subrubriek Kosten uitvaart.

Ik adviseer mensen in vergelijkbare situaties als uw vriendin en haar kinderen te proberen de uitvaart toch zelf te regelen. Dan kunnen zij proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen. Voorbereiding is dan heel belangrijk. Door van tevoren allerlei zaken goed uit te zoeken en te vergelijken, kan men vaak veel kosten besparen.
Men kan overwegen om geen uitvaartondernemer in te schakelen, of om slechts beperkt van de hulp en het advies van een ondernemer gebruik te maken. Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Voorts kunnen zij proberen om het begraven of cremeren zo goedkoop mogelijk uit te voeren.
Er zijn uitvaartondernemers die een crematie kunnen aanbieden voor bedragen tussen de 1.000 en 1.500 euro. Sommigen adverteren er mee; anderen doen het ook als men het maar vraagt en bespreekt. Maar voor dat overleg is natuurlijk tijd nodig. Ik adviseer meerdere offertes te vragen.

Men kan ook begraven tegen lage kosten in een algemeen graf. De kosten liggen vaak nog onder de 1.000 euro. Informeer bij de gemeentelijke begraafplaats, of een begraafplaats in de regio. Dan is begraven niet duurder dan cremeren.
Met name op sommige natuurbegraafplaatsen kan men erg goedkooop begraven in een algemeen graf. Voordelen zijn dat men geen (duur) grafmonument nodig heeft en dat een goedkoop graf daar uiterlijk niet te onderscheiden is van een duurder graf. Bij sommige natuurbegraafplaatsen is een zwerfkei als grafmonument zelfs in de prijs inbegrepen(zoals bij www.natuurbegraafplaats.nl).
Dit is zelfs een goedkoper alternatief dan cremeren, zeker als men de asbus toch in een urnenmuur zou willen laten bijzetten.

Voor welke optie men kiest kan ook afhangen van de regio waar u woont. In de randstad zal waarschijnlijk cremeren eenvoudiger goedkoop te realiseren zijn en buiten de randstad goedkoop begraven.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (linksonder in de lijst op uw scherm).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE