Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen opdrachtgever, geen uitvaartkosten? (kan 1 kind kosten op de andere kinderen verhalen)


22 maart 2010

Vraag nummer: 7449  (oude nummer: 15526)

Ik heb al veel vragen op uw site gelezen waardoor ik al iets wijzer ben geworden! Toch zit ik nog met een vraag. Ik lees dat kinderen/opdrachtgevers verantwoordlijk zijn voor de kosten van de uitvaart van een ouder.
Onze moeder had nagenoeg geen verzekering en verder is er alleen maar schuld. √Čen van de 5 kinderen van haar wil dat ze een uitgebreide crematie krijgt, deze persoon zal de uitvaart ook gaan regelen daar zij de andere 4 er buiten wil houden.
Kan het dan zo zijn dat zij een dure uitvaart gaat regelen en dus de opdrachtgever is en dat toch uiteindelijk die kosten bij de andere 4 verhaalt kunnen worden??
Er is ons gezegd afstand te nemen van de nalatenschap en met het regelen van de uitvaart ons compleet afzijdig te houden en dus niet tekenen voor opdracht. Dan zou er bij ons niets gehaald kunnen worden. Klopt dit??

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u al veel vragen gezien hebt, hebt u waarschijnlijk vraag Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen en vraag Wie verantwoordelijk kosten uitvaart? in de lijst van 'Meest gestelde vragen' al gelezen. En de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' al doorgespit. Daar staan honderden vergelijkbare vragen in.

Als een van de 5 kinderen de uitvaart gaat regelen, kan zij in principe ook de andere kinderen verantwoordelijk houden voor een deel van de kosten, maar geen groter deel dan wat normaal en redelijk zou zijn geweest in de omstandigheden.

De gemiddelde kosten van een crematie bedragen momenteel ongeveer euro 6.000,- tot 6.500,-. Als je weet dat iemand een ontoereikende verzekering heeft en voorts alleen schulden, dan is het logisch om de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld iets tussen de euro 4.000,- en 5.000,-.
Het hangt ook af van de plaats en regio. In Amsterdam is het mogelijk een uitvaart te regelen voor ongeveer 3.000,-. Zie http://www.uitvaart.nl/nieuws_1_4616.html.
In andere plaatsen en regio's kan dat niet altijd.
In het zuid-oosten des lands bieden natuurbegraafplaatsen een goedkoop alternatief, ook omdat men geen grafmonument hoeft te plaatsen. Of de kosten inclusief een zwerfkei zijn (www.natuurbegraafplaats.nl).

Als nu een kind een uitvaart gaat regelen voor bijvoorbeeld 10.000,-, wetende dat er onvoldoende dekking in de nalatenschap zit, dan kan dat kind de andere kinderen aanspreken voor een naar verhouding redelijk bedrag. In deze omstandigheden zou een uitvaart van ongeveer euro 4.00,- tot 5.000,- mogelijk en dus een bedrag van ongeveer 800,- tot 1.000,- voor de andere kinderen redelijk zijn. Met moet dan de redelijke kosten door het totaal aantal kinderen, in dit geval door 5, delen. In Amsterdam zou een wat lager bedrag redelijk zijn, want een goedkopere uitvaart mogelijk zijn.

Wanneer de 4 kinderen niet voor de uitvaart tekenen, kan de uitvaartondernemer en/of het crematorium niets op hen verhalen. Wel het kind dat opdrachtgever van de uitvaart is.

In principe zou het kind dat de uitvaart regelt dus de andere kinderen kunnen aanspreken voor ongeveer euro 800,- tot 1.000,- per persoon, wegens een dringende morele verplichting. Maar als de 4 andere kinderen weigeren om te betalen, is het bijna niet mogelijk om deze bedragen te innen omdat de kosten van en advocaat en een rechtszaak zo ongeveer hetzelfde gaan kosten. Dat is nagenoeg zinloos.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE