Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bewindvoering en erfenis


9 november 2016

Vraag nummer: 48140

Geachte lezer,

Ik ben enig kind van 66 jaar van moeder. Geen broer en zussen uiteraard zover dat ik weet. Zelf geen kinderen of echtgenoot. Sinds september 5 van dit jaar, heb ik de bewind voering over de geldmiddelen van moeder. Er is geen antiek. Ze woont in de verzorging. Haar zussen nog twee waarvan 1 dement en de anderen is geestelijk nog .....

in juli van dit jaar met moeder bij de begrafenis ondernemer geweest. Zij heeft haar wensen kenbaar gemaakt en deze zijn op papier gezet. De polissen worden gegeven bij overlijden aan de begrafenis ondernemer (staat ook op het papier) het geld wat te kort is zal ik al enige dochter moeten betalen immers ook voor de wet. Dus mijn bankrekening nummer is met handtekening op de papieren van de begrafenis ondernemer geplaatst.

Dit heb ik zo moeten doen met die reden dat er familie leden zijn nicht(en) en neef (even) indien moeder was komen te overlijden en ik zou op vakantie zijn geweest of door ziekte geen eerste contact persoon in de verzorging de verzorging een nicht zou inschakelen en zij zal mij echt niet vertellen dat moeder dood is. De verzorging heeft niet de verplichting aan mij als enig kind om mij te informeren. Dit dilemma is idioot. Sinds 5 september is het beschermbewind uitgesproken door de rechter (nog niet dement) en ik heb de begrafenis immers moeder heeft deze al op papier uitgezocht en gekocht (bedrag is bekend) bij de bewind voering ingebracht met die verstanden dat als moeder niet genoeg geld heeft om de begrafenis zelf helemaal te betalen, ik dit op mijn bordje neem immers als ik het niet doe dan komt de gemeente toch bij mij aan. Verder wil ik de erfenis niet aanvaarden. ben ik zo gedekt voor onvoorzienbare kosten want de rest van de familie neven en nichten zullen proberen om mij voor kosten te zetten. misschien hebben zij dat ook al gedaan maar daar weet ik niets van vadaar zal ik de erfenis niet aanvaarden. Het is niet meer zoveel geld!!!!!

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Alleen als u na het overlijden van uw moeder van haar bankrekening kosten van haar uitvaart zou betalen, zou u misschien toch als erfgenaam gezien worden.
Maar alles is al vooraf geregeld, wat heel verstandig is.

Ja, ik denk dat u zo ingedekt bent voor onvoorziene kosten.

Voor wat betreft de erfrechtelijke aspecten merk ik nog het volgende op. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d. Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE