Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betalen uitvaart vriendin met schulden


25 februari 2017

Vraag nummer: 49800

Goedemorgen,
Mijn vriendin is stervende. Zij heeft schulden en wil niet dat haar kinderen de erfenis aanvaarden. Zij heeft mij gevraagd haar uitvaart te regelen en te betalen. Ondanks dat ze schulden heeft, heeft ze wel een bedrag kunnen sparen voor een zeer eenvoudige uitvaart. De kinderen vinden het prima dat ik dit voor haar doe. Ze zijn bang dat als zij zich ermee bemoeien (bijvoorbeeld door de uitvaart te betalen) zij ook de erfenis met forse schulden zullen moeten aanvaarden.
Kan ik als vriendin op mijn naam de uitvaart regelen en betalen met het gespaarde geld van mijn vriendin? Kom ik hiermee in de problemen (juridisch of anderszins)? Moet e.e.a. op schrift gesteld worden?
In hoeverre mag mijn vriendin persoonlijke dingen nu weg gaan geven (bijvoorbeeld aan mij of aan de kinderen), wetend dat ze niet lang meer te leven heeft en er een grote schuld achterblijft en de kinderen de erfenis niet zullen aanvaarden?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als men de uitvaart van iemand regelt en helemaal uit eigen zak betaalt, is dat geen aanvaarding van de erfenis. De kinderen hoeven daar niet bang voor te zijn.

Maar bij u kan het anders liggen. Als u de echtgenoot zou zijn geweest en u zou voor de uitvaart geld gebruiken dat uw partner apart heeft gezet, zou dat wel een vorm van aanvaarden van de erfenis zijn. Ook als u in het testament van uw vriendin tot erfgenaam zou zijn benoemd. Ik neem aan dat dat in uw geval niet aan de orde is, omdat er zeer waarschijnlijk geen testament zal zijn. U noemt het niet.

De kinderen mogen echter niet aan het geld komen dat uw vriendin nog heeft kunnen sparen. Want dat is een aanvaarding van de erfenis.

In dit soort situaties is het vaak een oplossing als een bedragje voor uitvaartkosten in een depositofonds voor uitvaartkosten zou zijn gestort, zoals het Nationaal Depositofonds. Dan zat het niet meer in het vermogen van de overledene en zouden kinderen, een partner of andere nabestaanden het geld voor de uitvaart kunnen gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor neveneffecten.

Zie vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart van een partner of ouder in de subrubriek 'Kosten uitvaart'. Zoals recent vraag 49719 'Taken bezorger begrafenis (risico kosten regelen uitvaart).

Sterkte in deze moeilijke tijd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE